Oglasili se i zvaničnici Republike Kosovo: Reciprocitet i jednakost

Foto: facebook.com/VjosaOsmaniMP

Podijelite:

Nakon što je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost objavio navodeći da je postignut dogovor u okviru dijaloga uz podršku EU, da Srbija je pristala ukinuti dokumente za ulazak/izlaz za one koji imaju lična dokumenta izdata od Republike Kosova, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte, večeras su se oglasili i predsjednica i premijer Republike Kosovo.

Predsjednica Vjosa Osmani navodi da sloboda kretanja je temelj demokratskih društava i evropskih vrijednosti, a da Republika Kosovo svakim danom sve više doprinosi miru i stabilnosti.

Vjosa Osmani se zahvalila Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji na njihovoj posredničkoj ulozi.

„Nezaustavljivo ćemo nastaviti našu posvjećenost međusobnom priznavanju.“ – napisala je na Tviteru Osmani, podvlačeći da reciprocitet je jednakost.

„Državljani Republike Kosovo, sa ličnim dokumentima (LK) koje izdaje naša država, moći će da prelaze granicu sa Srbijom na svim graničnim prelazima bez prepreka, tereta i zadržavanja. Isto će važiti i u suprotnom smjeru u slučaju ulaska na Kosovo sa identifikacionim dokumentima (LK) koje izdaju vlasti Srbije“, potvrdio je premijer Albin Kurti.

On se zahvalio svima na podršci i strpljenju, posebno u ove posljednje četiri sedmice i istakao da je reciprocitet duh principijelnih i ravnopravnih razgovora u Briselu, a rješenja koja normaliziraju odnose moraju imati reciprocitet kao osnovu što podrazumijevaju dobrosusjedski odnosi.

„Zahvaljujem posrednicima, gospodi Borrellu, Lajčaku i Eskobaru, a posebno američkom ambasadoru Hovenieru na njihovoj posvjećenosti i doprinosu.“ – zaključio je premijer Kurti.

Podsjećamo da je danas u popodnevnim satima Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost objavio da je postignut sporazum između Kosova i Srbije i čestitamo obojici lidera na donijetoj odluci i njihovom rukovodstvu, te naglasio da je ovo evropsko rješenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije