14.5 C
Novi Pazar
04/06/2023
NaslovnicaKulturaOtvoren Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma „DokuFest“ u Prizrenu

Otvoren Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma „DokuFest“ u Prizrenu

Na svečanosti održanoj u letnjem bioskopu „Lumbardi” skrenuta je pažnja na teškoće preživljavanja nakon perioda pandemije i ratova u skladu sa temom ovogodišnjeg festivala “Kako preživeti?”.

Svečanom ceremonijom u petak uveče u Prizrenu je otvoreno 21. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma „DokuFest“, javlja Anadolu Agency (AA).

Na svečanosti održanoj u letnjem bioskopu „Lumbardi” skrenuta je pažnja na teškoće preživljavanja nakon perioda pandemije i ratova u skladu sa temom ovogodišnjeg festivala “Kako preživeti?”. Festival je otvoren filmom Sare Doses „Vatra ljubavi” (Fire of Love).

Producentkinja festivala Alba Cakalli u izjavi za AA kaze da se ove godine očekuju oko 40.000 gostiju.

„Fokus će biti na tome kako smo kao zajednica istovremeno preživeli pandemije, ratove, globalno zagrevanje, ekonomske krize, naše individualne probleme. Ovogodišnji filmovi su zapravo raznovrstan dokument o događajima u svetu i pozivam bioskopske entuzijaste da ih pogledaju u naših 13 bioskopskih sala“, rekla Cakalli.

U okviru festivala biće prikazano 250 dokumentarnih i kratkih filmova, a pored filmskih projekcija biće organizovane i radionice, tribine, izložbe fotografija, konferencije i koncerti.

„DokuFest” je festival poznat po prikazivanju filmova u privremenim bioskopima, na reci ili u gradskom dvorcu, jer u vreme kada je osnovan u Prizrenu nije bilo bioskopske sale.

Festival traje od 5. do 13. avgusta, a poslednjeg dana biće dodeljene nagrade pobednicima u 8 takmičarskih kategorija.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA