Plaćenici u izraelskoj armiji

Od početka rata u Gazi, izraelske okupacione snage ubile su 34.700 Palestinaca, od kojih su 72 % djeca i žene.

Podijelite:

Od početka rata u Gazi, izraelske okupacione snage ubile su 34.700 Palestinaca, od kojih su 72 % djeca i žene.

U međuvremenu, Izraelci namjerno i sistematski ubijaju palestinske civile, ulaze u ostatke od onoga što su nekad bile njihove kuće, uzimaju vrijedne stvari, na društvenim mrežama dijele slike ženske odjeće, donjeg veša, tijela žrtava, prijete i obećavaju nova ubistva.

Ova zvjerstva i nehumano ponašanje nisu prestala čak ni kada je Južna Afrika pokrenula krivični postupak protiv izraelskog režima pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC)

Kako je izraelski režim već započeo bombardovanje Rafaha u južnom pojasu Gaze u kojem se nalazi 1,5 miliona raseljenih Palestinaca, ova situacija pali alarm na međunarodnom nivou o posljedicama ove katastrofalne akcije.

Pogled na historiju može dokazati da su od osnivanja izraelskog režima terorističke organizacije poput Hagane, Palmaha i Irguna činile njegovu kičmu. Drugim riječima, izraelski režim do današnjih dana opstaje zahvaljujući terorističkim organizacijama čiji je glavni cilj bio okupacija palestinskih teritorija.

S tim u vezi, poznata je izjava Davida Ben-Guriona, koji je kasnije postao prvi premijer ovog režima. On je 1937. rekao: “Moramo protjerati Arape i zauzeti njihovu zemlju.”

U međuvremenu, regrutovanje stranih plaćenika i davanje dozvole za vršenje terorističkih aktivnosti i zločina nad Palestincima je jedna od redovnih metoda izraelske vojske u posljednjih 75 godina, a izuzetka nema ni u trenutnom ratu u Gazi.

Prema procjenama, hiljade Amerikanaca, Britanaca, Španaca i drugih stranaca služe u izraelskoj vojsci kao plaćenici.

Ovi plaćenici učestvuju ne samo u borbenim dejstvima, već i u zaštiti naselja, pružanju logističke podrške i obuci lokalnih snaga.

Prema izraelskoj vojsci, više od 23.000 američkih državljana trenutno služi u izraelskoj vojsci. Zapravo, oko 10 posto vojnih žrtava od invazije na Gazu bili su Amerikanci.

U decembru je francuski poslanik otkrio da je više od 4.000 francuskih državljana služi u izraelskoj vojsci od početka rata u Gazi. Prema izvještajima, u izraelskoj vojsci prisutno je i do 1.000 Australaca, 1.000 Italijana i 400 Indijaca. Druge zemlje, uključujući Njemačku, Kanadu, Rusiju, Ukrajinu, Finsku i Južnu Afriku, također su pominjane kao izvori regrutacije za izraelsku vojsku.

Metode regrutovanja

Jedan od glavnih programa regrutacije poznat je pod nazivom MAHAL koji je namijenjen jevrejskoj omladini iz stranih zemalja koja želi da se dobrovoljno prijavi na kratko služenje vojnog roka u izraelskoj vojsci. Prema službenoj web stranici programa, mladi Jevreji iz stranih zemalja mogu se pridružiti vojsci kao turisti i dobiti boravišne vize.

Program regrutuje samo “visoko motivisane” borce koji nemaju porodicu u Izraelu. Na službenoj web stranici programa navodi se da mnogi dobrovoljci samostalno dolaze na okupirane teritorije kako bi se prijavili u vojsku i tokom služenja su poznati kao “vojnici samotnjaci”.

Prema izvještajima, ovi vojnici čiji broj prelazi 7.000 primaju platu duplo veću od standardnih vojničkih plata. Prema vojnim procjenama, njih 35 % je iz SAD-a. Godine 2020. 9 % vojnika samotnjaka u izraelskoj vojsci bilo je iz Kanade.

Prema Arapskom institutu za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, cionističke organizacije nastoje regrutirati strane dobrovoljce iz Evrope, SAD-a i drugih zemalja za službu u izraelskoj vojsci.

Najistaknutije od ovih organizacija su Sar-El, Garin Tzabar, Aish Malach, Friends of IDF i MAHAL, pored dobrotvornih organizacija koje prikupljaju sredstva za izraelsku okupacionu vojsku.

Organizacije kao što je Sar-El regrutuju neophodne ljude iz desetina zemalja uz obećanje da će primati visoke plate i dobiti stalni boravak na okupiranim teritorijama.

Osnovan 1983. godine od strane izraelskog generala Aharona Davidija i danas ima podružnice u 30 zemalja, Sar-El je najaktivnija organizacija u ovoj oblasti i smatra se važnom jedinicom u izraelskoj vojsci. Prema statističkim podacima, broj plaćenika koje je ova organizacija regrutovala u 2012. godini iznosio je 4.011.

Kao i izraelski vojnici, svi ovi strani borci uživaju potpuni imunitet, što može objasniti zašto se neki od njih ponašaju tako nemilosrdno i bezobzirno, hvaleći se svojim zločinima na internetu i objavljujući dokaze o kršenju ratnih zakona.

Yehuda Feder, jevrejski član paravojne grupe Lehi, jedan je od tih plaćenika koji je bio umiješan u masakr u Deir Yassin.

Poput desetina hiljada cionista koji su došli u Palestinu kao izbjeglice iz Evrope i drugih krajeva, Feder je bio Jevrej iz Poljske. Nakon što je Lehi raspušten, Feder se pridružio izraelskoj vojsci, a od 1986. do 1994. godine služio je kao predsjednik ogranka Likuda u Jerusalemu.

U aprilu 2001. navodno mu je dodijeljena nagrada „Počasni građanin Jerusalema“. Ovo je samo jedan primjer kako strani borci plaćenici kasnije bivaju nagrađeni za svoje zločine.

Cionistički teroristi imuni na krivično gonjenje

Pored mnogih ekonomskih koristi za strane plaćenike koji služe u izraelskoj vojsci, još jedan faktor koji im daje vjetar u leđa prilikom činjena zločina nad palestinskim civilima je imunitet protiv krivičnog gonjenja ako se vrate u svoje matične zemlje.

Na primjer, 2023. godine bivši britanski premijer Boris Johnson susreo se s grupom britanskih plaćenika u Jerusalemu i pohvalio ih, ne govoreći da je njihov plaćenički angažman protuzakonit.

Španska vlada nije poduzela nikakve mjere ni protiv španskih plaćenika koji služe u izraelskoj vojsci. Španski list El Mundo nedavno je objavio da izraelski režim koristi privatne vojne kompanije da regrutuje strane borce, uključujući španske državljane.

Iako mnogi pravni stručnjaci tvrde da strani plaćenici izraelske vojske treba da budu međunarodno procesuirani kao ratni zločinci za svoje zločine i genocid, u stvarnosti nijedna vlada nije poduzela ništa. Dok svijet, i zapadni i arapski ,šuti i posmatra, Palestinci nestaju pod ruševinama svojih kuća.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije