Počeo Ekološkog festival mladih u Novom Pazaru, mladi donose promjene | Video

Podijelite:

Organizacija mladih “Menjamo Novi Pazar” nastala je iz želje za promjenama u gradu i podsticanjem pozitivnih promjena u zajednici, poručio je predstavnik ove organizacije Alija Madžović na otvaranju Ekološkog festivala mladih u Novom Pazaru.

On je nakon skupa Kulturnom centru Novog Pazara rekao da ova organizacija postoji kako bi djelovala na mlade, ali istovremeni utjecala na lokalnu zajednicu i institucije da bi zajedno postigli rezultate u oblasti zaštite životne sredine i svega onog što je prioritetno u interesu mladih.

“Bavimo se edukacijom. Ekološki festival mladih bavi se edukacijom mladih i tiče se aerozagađanja. već danas smo imali jedno predavanje za dva odjeljenja  u Gimnaziji. Ovim festivalom smo htjeli da skrenemo pažnju na aero zagađenje. Prisustvovali su ministri, ambasadori i delegate koji svako na svoj način ima važnost za cijelu zajednicu i već od sada smo trebali da se bavimo zagađenjem vazduha”, rekao je Madžović.

Ukazao je i da treba poboljšati položaj mladih i građana u Sandžaku.

“Najviše govorimo o ekologiji, ali ja bih svakako pomenu da mladi budu ravnopravniji, da naš narod bude ravnopravniji, da svi budemo jednaki, jednako zastupljeni, jer svi zajedno, koliko nas ima u Sandžaku, možemo dosta toga da uradimo. Svakako nam je cilj da u narednom periodu krenemo sa konkretnim akcijama ka boljitku cijele zajednice”, poručio je.

Festival je otvorio otvoriti ministar za regionalni ravnomjernim razvoj Edin Đerlek   navodeći da je lokalna samouprava dužna da vodi računa o zaštiti životne sredine, ali i da je to tema koja se tiče sve jer utiče na javno zdravlje.

“Svaki projekat koji grad bude delegirao ili aplicirao, želim ovdje da vam dam obećanje da ćemo kao ministarstvo podržati taj projekat. Zaštita životne sredine je jedna od najvažnijih stvari u našem gradu. Ono što je prvi korak jeste donošenje programa zaštite životne sredine, ali i plana zaštite vazduha. Bez toga ne možemo da pričamo kada je u pitanju zaštita životne sredine. To je ono što sam ranije govorio kako bi podigao svijest o ovoj važnoj, krucijalnoj temi. Želio bih da se zahvalim udruženju Menjamo Novi Pazar, sviđa mi se taj naziv, koje radi puno korisnih stvar za ovaj grad i našu zajednicu i čitav region. Na rukama mladih leže promjene”, poručio je Đerlek.

Ambasador Delegacije EU  u Srbiji Emauel Žiofre je, između ostalog , istakao da treba da se registruju zagađivači, po izvorima, kao i da je Evropska unija podržala Srbiju u usvajanju Programa kvaliteta vazduha.

 “Treba postepeno raditi na ukidanju svih izvora sagorijevanja, kao što su tekstilni otpad i fosilna goriva. Treba razgovarati o tome koje su alternative i rješenja. Rješavanje ekoloških problema biće korisno za zdravlje čitave zajednice i ekonomski razvoj. Treba da pređemo na realizaciju tog programa, ali na realizaciju lokalnog plana. To zahtjeva vrijeme i angažovanje svih nas. Pozivam Novi Pazar i organizacije civilnog društva da se uključe u rješavanju ekoloških problema”, rekao je evropski ambasador predočivši da Novi Pazar godišnje ima 60 tona tekstilnog otpada.

Na otvaranju festivala govorili su i  ministar sporta i omladine Husein Memić, zamjeni ambasador Malezije u Srbiji Tazril bin Tarmizi , ministrica za evropske integracije Tanja Mišćević i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac .

Učesnicima u projektu su dodijeljeni i sertifikati, a u okviru današnjeg program održana je i sesija “Pitaj ambasadora” gdje su mladi, građani i pojedinci mogli da postave pitanja ambasadorima o ličnoj karijeri, turizmu, aerozagadjenju u Srbiji i međusobnoj koordinaciji.

 Ove godine, festival se fokusira na aerozagadjenje i afirmisnje mladih u Novom Pazaru.

Ekološki festival mladih u Novom Pazaru podržala  je delegacija EU u Srbiji, ambasada Malezije, Indonezije, Albanije, Ukrajine, misija OEBS-a u Srbiji, ministri u Vladi Srbje,  Grad Novi Pazar  i brojne organizacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije