Podrška TIKA-e za srednje škole Novom Pazaru | Video

Podijelite:

Predstavnici Turske agencije za razvoj i koordinaciju (TIKA) danas su Ugostiteljsko-turističkoj i Ekonomskoj-trgovinskoj školi u Novom Pazaru, uručili donacije u vidu opreme za kulinarstvo i za frizersko kozmetički smjer.

U okviru projekta “Podrška kuharskom smjeru Ugostiteljsko-turističke škole” nabavljena je nova i moderna kuhinjska oprema kako bi učenici imali bolje uslove za sticanje praktičnih znanja.

Direktor Kancelarije TIKA-e u Beograd Mehmet Mete Anač je rekao da su doniranom opremom željeli poboljšati kvalitet kurseva na kulinarskom odsjeku i doprinijeti sticanju konkretnih znanja učenicima in a taj način povećati kapacitete.

“Istovremeno smo imali za cilj da učenicima, nakon sticanja praktičnih znanja, omogućimo prilagođavanje na radni život i zapošljavanje nakon završetka škole. Želim da kuhinjska oprema bude od koristi u  njihovom daljem uspjehu”, rekao ja Anač zahvalivši se učesnicima projekta na saradnji.

Profesor praktične nastave u ovoj školi Esad Lotinac je ukazao na značaj donirane oprema, naglasivši da je ona od strane Ministarstva propisana za struke kulinarski tehničar i ugostiteljski tehničar.

Ekonomsko-trgovinskoj školi je za frizersko-kozmetički smjer donirana nova kompletna oprema za frizersko-kozmetički salon, uključujući frizerske stolice, alati za šišanje i njegu kose, pedikir i manikir, bojler, veš mašinu.

“Učenici u frizersko-kozmetičkom salonu pohađaju praktičnu nastavu. Savremenom opremom smo imali za cilj da pružimo podršku učenicima kako bi imali praktičnu obuku u skladu sa aultuelnim tehnikama i kako bi stekli vještine i iskustvo. Ovim se stiču kvalifikovani kadrovi za potrebe usluga lokalnom stanovništvu i malim preduzećima. Istovremeno se podstiče zapošljavanje mladih ljudi”, rekao je Anač nakon posjete Ekonomsko-trgoinskoj školi.

Školu je obišao i odlazeći turski konzul u Novom Pazaru Basar Basol i razgovarao sa predstavnicima i nastavnicima škole.

“Ovo je prvi projekta TIKA-e u našoj školi. Nabavkom obrazovnih sredstava za ove obrazovne profile nastava će biti podignuta na jedan veći nivo, savremena i biće olakšana praktična nastava. Učenici će uz pomoć ovih sredstava lakše usvojiti, razumjeti i implementirati nastavne sadržaje”, rekao je direktor Ekonomsko-trgovinske škole u Novom Pazaru Ivan Veljković.

Prema riječima nastavnika ubuduće će mnogo lakše raditi sa učenicima.

“Naša struka je specifična zato što su to sve potrošna sredstva. Veliki je broj učenika tako da vremenski to trošimo, 3-4 godine. Aparati su nam prioritet, manikri su dobili dobru opremu. radni stolovi automatski usmjeravaju učenika. Sva naša oprema je jako skupa i za nas je ovo važan projekat i važna donacija”, istakla je rukovodilac aktiva škole Ajša Šemsović.

Ceremoniji uručenja donacije prisustvovali su i  zvaničnici Grada Novog Pazara i Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Svaki projekat u oblasti obrazovanja i oblasti nauke, sa pozicije Bošnjačkog nacionalnog vijeća, pozdravljamo i podržavamo i čast mi je da danas, na poziv TIKA-e prisustvujem ovdje. Projekti TIKA-e u oblasti obrazovanja su nama od suštinskog značaja. Bošnjačko nacionalno vijeće, nadam se ima dalju saradnju sa TIKA-om i već najavljujemo neke projekte iz oblasti obrazovanja”, rekla je predsjednica Vijeća Misala Pramenković, uputivši čestitke direktorima škola i učesnicima u projektu.

Kancelarija TIKA u Beogradu je od osnivanja 2009. godine realizovala više od 350 projekata u različitim oblastima, skoro polovina projekata sprovedeno je na području Sandžaka. Skoro polovina realizovanih projekata na području Sandžaka TIKA je implementirala u Novom Pazaru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije