GENOCID U PALESTINI

Pojas Gaze: Više od 100 ubijenih u izraelskim napadima na grad Rafah

Područje se nalazi na granici Pojasa Gaze s Egiptom, gdje je Izrael prisilio civile da se evakuišu, tvrdeći da je to sigurna zona.
Foto: Belal Khaled/AA

Podijelite:

Više od 100 ljudi ubijeno je u izraelskim napadima na grad Rafah u južnom Pojasu Gaze, javila je palestinska zvanična novinska agencija WAFA u ponedjeljak ujutru, prenosi Anadolu.

Područje se nalazi na granici Pojasa Gaze s Egiptom, gdje je Izrael prisilio civile da se evakuišu, tvrdeći da je to sigurna zona.

Izraelska vojska je u nedjelju odobrila plan za kopnenu ofanzivu na Rafah.

Palestinci su potražili utočište u tom gradu, dok su izraelske snage izvodile napade na ostale dijelove blokirane palestinske enklave.

U izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze od 7. oktobra ubijeno je više od 28.000 Palestinaca.

U napadima za genocid optuženog Izraela u 128 dana ubijeno 28.176 Palestinaca

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze za 128 dana ubijeno je 28.176 Palestinaca.

Tokom protekla 24 sata ubijeno je još 112 Palestinaca koji se pored napada suočavaju sa glađu i žeđu u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Iz palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi podsjećeno je da Izrael izvodi napade na Pojas Gaze već 128 dana.

Potvrdili su da su izraelske snage u posljednja 24 sata ubile još 112 Palestinaca u Pojasu Gaze, a broj mrtvih je dosegao 28.176.

U posljednjim napadima ranjene su još 173 osobe, a ukupan broj povrijeđenih dosegao je 67.784.

Ministarstvo je naglasilo da pod ruševinama i pored puta još ima mrtvih, ali medicinske ekipe i službenici civilne zaštite ne mogu doći do tijela zbog napada izraelskih snaga.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

Bolnica Al-Awde u Gazi pruža ograničene usluge nakon 18-dnevne opsade Izraela

Nakon 18-dnevne opsade Izraela s napadima usmjerenim na veći dio sjevernog Pojasa Gaze, bolnica Al-Awde nastavlja pružati usluge bolesnima i povrijeđenima u teškim uslovima sa 50 posto kapaciteta.

Ekipa AA je zabilježila razmjere razaranja izazvanih izraelskim napadima na bolnicu Al-Awde u izbjegličkom kampu Jabalia.

Vozila hitne pomoći na ulazu u bolnicu postala su neupotrebljiva, a teško su oštećeni i gornji spratovi zgrade.

“Nakon završetka 18-dnevne opsade od 5. do 22. decembra, bolnica je ponovo postala operativna i počeli smo da pružamo medicinske usluge bolesni i povrijeđeni sa 50 posto kapaciteta”, rekao je Muhammed Saliha, ljekar koji radi u bolnici.

Ispričao je da je tokom opsade kretanje po bolničkim hodnicima bilo izuzetno ograničeno zbog straha da će ih pogoditi izraelski snajperisti.

“Osim toga, vozila hitne pomoći i građani nisu mogli lako da prevezu povrijeđene i pacijente u bolnicu”, rekao je Saliha.

Naveo je da su tokom jednog izraelskog napada ubijene tri osobe u bolnici.

“Mnoge žene, posebno trudnice, stradale su zbog problema da dođu do bolnice”, rekao je Saliha.

Naveo je da se liječenje oboljelih i povrijeđenih nastavlja i u sadašnjim teškim uslovima, te da se u bolnici obavljaju i liječenje ginekoloških bolesti i porođaji i kazao:

“Suočavamo se sa mnogim poteškoćama, od nedostatka lijekova i medicinskih potrepština mjesecima do nedostatka goriva za rad generatora. Zdravstvene institucije pokušavaju donijeti pomoć i lijekove, ali izraelska vojska to sprečava”, pojasnio je Saliha.

Palestinski ljekar pozvao je međunarodne zdravstvene organizacije, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju i Agenciju Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), da hitno obezbijede lijekove i medicinske potrepštine za pomoć povrijeđenim i bolesnim.

Palestinac Mahmud Abu Sharh, koji je povrijeđen u kopnenim napadima koje je izvela izraelska vojska u distriktu Sheikh Ridvan na sjeveru grada Gaze, čeka na liječenje na krevetu koji je mogao pronaći u uglu bolnice.

“Sjedili smo u svojim kućama kada je izraelska vojska ušla u regiju, pa smo odlučili napustiti svoje domove i krenuti prema regiji Jabalia na sjeveru Pojasa Gaze”, rekao je Abu Sharh.

Istakao da su on i njegova djeca ranjeni u napadu izraelskih ratnih aviona na putu.

“Na putu smo bili direktno na meti okupatorskih izraelskih ratnih aviona. U ovom napadu smo ranjeni i ja i moja djeca. Prebačen sam u bolnicu Al-Awde na liječenje i čekam u bolnici oko 40 dana”, ispričao je Abu Sharh.

Ismail al-Sawabite, generalni direktor Ureda za medije vlade u Gazi, rekao je ranije u subotu da je izraelska vojska stavila van funkcije 30 bolnica, 53 zdravstvena centra i 150 zdravstvenih ustanova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije