Politički lideri iz Sandžaka i regiona sa Erdoanom na otvaranju džamije u Istanbulu (Video)

Podijelite:

Politički predstavnici Bošnjaka iz Sandžaka i zemalja regiona zajedno su sa predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recepom Tayyipom Erdoganom) i  najvišim zvaničnicima te zemlje prisustvovali svečanom otvaranju “Barbaros Hajredin paša” džamije na Leventu u Istanbulu.

Vrpc su zajedno sa Erdanom presjekli lideri SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, SPP-a Usame Zukorlić, Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza (BDS) u Sjevernoj Makedoniji Munir Kolašinac, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Fuad Baćićanin. Dovu prilikom otvaranja velelepne džamije proučio je predsjednik Uprave za vjerske poslove – Diyaneta Ali Erbaš.

Među prisutnim gostima iz Sandžaka bili su i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsjednik opštine Tutin Salih Hot.

Erdoan je danas, nakon džume namaza, kako je naveo Fuad Baćićanin, bošnjačkim predstavnicima rekao da čuvaju ovu uspomenu sa presijecanja vrpce i otvaranja džamije Barbaros Hajredn paša.

– Džamija sa imenom legendarnog osmanskog moreplovca Barbarose

Predsjednik Erdoan je u obraćanju na svečanosti, navodeći da su Barbaros Hajredin-paša i njegov brat Oruč Reis dali osmanskoj mornarici najveća dostignuća u njenoj historiji, rekao da je džamija nosi ime po slavnom moreplovcu koji pobjedom u Prevezi Mediteran pretvorio tursko jezero.

“Predvođena Barbaros Hajredin pašom osmanska pomorska sila je dostigla vrhunac. Osim toga, mornari koji su odrasli u njegovoj školi godinama su služili našoj mornarici”, rekao je on naglasivši da je Barbaros Hajredin paša „legendarno ime turskog pomorstva, kapetana mora“.

Predočio je da su Barbaros Hajredin pašinu džamiju izgradili da bi zaživjelo njegovo ime i djelo i naslijeđe, te da je  arhitektonskom i kulturnom teksturom grada, predsjednik Erdoan je dao sljedeće informacije o projektu:

“Glavna tema projekta bila je pomorska tematika Barbaros Hajredin paše. Svi ukrasi, kaligrafija, ornamenti, minijaturni radovi inspirisani su ovim glavnim naslovima. Jedno od najveličanstvenijih dijela naše džamije je mihrab od keramičkih pločica i kao takve proizvedene su po prvi put godine u historija Republike. U zatvorenom dijelu džamija prima 11 hiljada ljudi, na poluotvorenim i otvorenim prostorima 9 hiljada ljudi. Ukupno 20 hiljada ljudi će moći da klanja istovremeno. Vjerujem da naša džamija, sa svojim parkingom za 929 automobila, radionicama, bibliotekom, višenamenskom salom i kafeterijom, zadovoljiće veoma važnu potrebu u kvartu Bešiktaš”, rekao je Erdogan.

Predsjednik Velike narodne Skupštine Republike Turske, Mustafa Šentop održao zajednički susret sa bošnjačkim i zvaničnicima Turcima bliskih naroda iz zemalja Balkana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije