Položaj Bošnjaka u Srbiji poslije 2000. godine – na osnovu relevantnih činjenica i pouzdanih izvora

Podijelite:

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću sinoć je u okviru obilježavanja Dana samoopredjeljenja održana promocija naučnog rada  “Položaj Bošnjaka u Srbiji poslije 2000. godine”.

Ovaj rad, autora Ahmedina Škrijelja, u formi završnog master rada, odbranjen je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 20. septembra 2022. godine, a sinoć je predstavljen i javnosti Sandžaka.

Pokušavajući da približi stručnoj akademskoj i široj javnosti stvarni položaj Bošnjaka zasnovan na činjenicama, te da na osnovu utvrđenog stanja predloži konkretne mjere, na koji način treba sistemski i institucionalno unaprijediti položaj Bošnjaka, autor se isključivo oslanjao na relevantne činjenici i pouzdane izbore, dajući na taj način naučnu dimenziju višedecenijskoj borbi za priznanje i prihvatanje nepobitnih činjenica u odnosu Bošnjaka i regije Sandžak.

Svoje recenzije o radu iznijeli su Jelena Perković, novinarski radnik i građanski aktivista iz Novog Sada, Emir Fetahović, advokat iz Novog Pazara, prof. dr. Edin Mutapčić, redovni profesor Pravnog fakulteta u Tuzli i Admir Lisica, doktorand Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Kako i sam autor u svom radu navodi: „Država je sigurna tamo gdje su građani zadovoljni“, upravo u tome leži i značaj ovog rada jer predstavlja svojevrstan putokaz Republici Srbiji i njenim državnim organima na koji način i putom kojih mehanizama treba trajno, održivo i pravično riješiti Bošnjačko pitanje, koje ne samo u Srbiji, već i na Balkanu nije riješeno.

Autor je takođe predstavio i činjenice koje Bošnjake i regiju Sandžak stavljaju u poziciju regionalnih, političkih i sigurnosnih faktora.

U okviru Dana samoopredjeljenja promovisana je knjiga “Aćif HadžaiahmetovićBljuta – Velikan Sandžaka”, na šetalištu u Novom Pazaru je otvorena izložba “Bosanski jezik kroz historiju”, a Priboju je otvorena izložba “Likovna kolonija Sjenica 2022”,  te narednog utorka, također u BNV-u, priređena će biti promocije knjige “Robije Alije Izetbegovića”

BNV je proglasio dane od 25. do 27. oktobra za Dane samoopredjeljenja u čast referenduma građana Sandžaka za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika održanog 1991. godine, a dane 26. i 27. oktobar za Dane od posebnog značaja za Bošnjake.

Na osnovu odluke Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka, tada Muslimanskog nacionalnog vijeća Sandžaka, 25. 26. i 27. oktobra 1991. godine održan je referendum građana Sandžaka o autonomiji regije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije