Poslanice opozicije traže smene Božić i Šćekića zbog vređanja žena u Skupštini

Komentari:12

Podijelite:

“Poslanik SNS-a Nebojša Bakarec juče targetirao novinare Nove i lista Danas, i to u trenutku kada redakcija Danasa dobija pretnje”.

Poslanica Demokratske stranke Tatjana Manojlović izjavila je da opozicija od predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića traži da pokrene proceduru za smenu svoje zamenice Sandre Božić zbog njene mizogene izjave upućene poslanicama iz redove opozicije, a od poslanika SNS-a Dalibora Šćekića da vrati mandat zbog toga što je, dok je ona juče govorila u parlamentu, aludirao na oralni seks.

Manojlović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa koleginicama iz opozicije, u holu Doma Narodne skupštine, rekla da je teško opisati ono što se juče dešavalo u parlamentu, „a ne uvaljati se u blato, i kalj, i mulj u koji nas gura SNS i njeni eksponentni.“

„Dok sam govorila juče za skupštinskom govornicom, poslanik SNS-a (Dalibor Šćekić) je aludirao na oralni seks. Niko nije reagovao na to, osim poslanika opozicije. Ja toga, moram priznati, nisam bila ni svesna, jer sam bila usredsređena na svoj govor. Ovaj dom i težinu funkcije poslanika shvatam ozbiljno, ovde sam jer su me birali građani Srbije i njih predstavljam“, rekla je Manojlović.

Pored toga je potpredsednica Sandra Božić je, istakla je Manojlović, svojom izjavom da se poslanice opozicije, prolaskom kroz deo sale gde sedi vladajuća većina, nude predstavnicima SNS-a, „uvredila i ponizila sve opozicione poslanice“.

Stoga poslanici opozicije od predsednika parlamenta Vladimira Orlića traže da pokrene proceduru za smenu Sandre Božić, a da od poslanika Lazara Šćekića zatraži da vrati svoj mandat.

Manojlović je zamolila novinare, a pre svega svoje kolege iz RTS-a, da ukažu na to kad narodne poslanice bivaju izvrgnute ruglu. Podsetila je i da je poslanik SNS-a Nebojša Bakarec juče targetirao novinare Nove i lista Danas, i to u trenutku kada redakcija Danasa dobija pretnje.

Šefica poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić pružila je „bezrezervnu podršku Tatjani Manojlović“ i podsetila da opozicija već danima ukazuje da „predsedavajući i poslanici režima ponovo uvode jezik ulice i asfalta“.

„To je samo naznaka kako je ovaj parlament zamišljen od strane većine da će izgledati. Mi već u Vladi imamo ministra (Bratislava Gašića) koji voli novinarke koje umeju da kleknu, sada se to prelilo na poslanike SNS-a“, ukazala je Tepić.

Podsetila je da je u vreme kada je predsednica parlamenta bila Maja Gojković, najglasniji u uvredama bio poslanik vladajuće većine Marijan Rističević koji, kako je istakla nije samo aludirao gestom, već se „jezivo obraćao izgovarajući pozive na oralni seks nasred sale“.

Gojković je tada govorila kako ga nije čula i kako poslanice opozicije moraju u mikrofon da ponove šta je Ristićević rekao, kako bi to „ušlo u zapisnik“, podsetila je Tepić.

„Jasno vam je da niko od nas ne bi izgovorio te bljuvotine“, rekla je Tepić i dodala kako i predsedavajući Orlić danas govori kako je vraćao snimak i nije video da se Šćekić neprimereno ponašao.

„Pa, kamera ne stoji na Daliboru Šćekiću sve vreme“, dodala je Tepić i najavila da će tražiti da novinari sednice ubuduće prate iz skupštinske sale, a ne novinarskih soba, kako bi jasno čuli šta se sve govori, a ne čuje se u mikrofonima RTS-a.

Poslanica Narodne stranke Slavica Radovanović je Šćekićev postupak ocenila kao „brutalno nasilje nad ženama u parlamentu“.

„Poslanik Šćekić je više nego jasno svojim jezikom dodirvao unutrašnju stranu obraza aludirajući felacio“, kazala je Radovanović ističući da su poslanici vladajuće većine, nakon što je opozicija ukazala na Šćekićev ispad, odgovorili smehom.

„Takvi postupci su nedopustivi, nas je izabrao narod, žene da štitimo njihova prava. Ja sam 33 godine radila u MUP-u, radila sam protiv nasilja u poridici, i ne znam šta više da kažem svojoj deci i svojim prijatlejima. Koga država može da zaštiti kada smo mi ovde žrtve u parlamentu“, upitala je Radovanović.

Rekla je i kako je juče bila među poslanicama koje su, zato što su žurile i to im je bilo bliže, prošle kroz deo skupštinske sale gde sede poslanici SNS-a, a da ih je potpredsednica Božić zbog toga „targetirala“ govoreći im kako se nude.

„Potpredsednica skupštine je samo tri, četiri dana pre ovog događaja, sedeći pored ambasadora OEBS-a na Paliću, rekla da je njena najveća želja da sedimo zajedno, izmešano“, podsetila je Radovanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije