Povjerenica: Zašto u Beogradu može, a negdje drugo ne

Foto: ravnopravnost.gov.rs

Podijelite:

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da postoji pravni osnov da sva djeca u Srbiji dobiju besplatne udžbenike i da je preporuka poslata resornom ministarstvu kako bi se spremno dočekala sljedeća godina.

Povjerenica je uputila Vladi Srbije i Ministarstvu prosvjete preporuku da se pravovremeno preduzmu sve potrebne mere kako bi se za narednu školsku godinu opredjelila sredstva iz budžeta za podjelu besplatnih udžbenika na teritoriji svih jedinica lokalne samouprave.

„Ovim bi se đaci iz cele Srbije izjednačili sa vršnjacima iz Beograda i drugih gradova koji su ove školske godine obezbedili besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola“, stoji u saopštenju iz ureda povjerenice.

Janković je kazala jutros za Radio-televiziju Srbije da neće da kritikuje “afirmativnu mjeru” da u Beogradu djeca dobiju besplatne udžbenike, ali da nije u redu da u Crnoj Travi ili Gadžinom Hanu, gde ljudi imaju manje sredstava za život, ne dobiju besplatne udžbenike.

“Ali ipak treba uzeti u obzir da taj takozvani srednji sloj živi prilično izazovno, dosta teško. Treba vidjeti kako da se pronađu sredstva. Sigurno da mi možemo negdje kao država da nađemo sredstva za udžbenike, verujem da bi Vlada i Ministarstvo finansija mogli jednom pravednom raspodjelom koja je bazirane na socijalnoj pravdi, kako i kaže naš Ustav, i Zakon o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja, i zakon o udžbenicima”, rekla je ona.

Povjerenica je ocjenila da će postojati dobra volja da se za iduću godinu to pitanje riješi i da se onda ne postavlja pitanje “zašto u Beogradu može, a negdje drugo ne”.

“Za prvi razred je većina obezbjedila besplatne udžbenike. Ne polazimo svi u prvi razred sa neke vile na Savskom vencu, neko polazi iz malih kućica, neko iz jednosobnih stanova sa višečlanim porodicama, neko polazi iz kućice od kartona”, kazala je Janković.

U Srbiji nekoliko gradova i opština u svojim budžetima je opredijelilo sredstva za kupovinu udžbenika za djecu koja pohađaju osnovne i srednje škole.

Podsjećamo odbornička grupa SDA Sandžaka u Skupštini grada Novog Pazara i na ovoj sjednici skupštine je predložila i tražila odlukom da u budžetu Novog Pazara se odrede sredstva za kupovinu udžbenika i udžbeničkih kompleta ali je i ovaj put vladajuća većina odbacila taj prijedlog.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije