Povjerenici NDNV-a počinju sa bilježenjem slučajeva napada na novinare u lokalnim sredinama

Foto: NDNV

Podijelite:

Povjerenici Nezavisnog društva novinara Vojvodine u deset opština i gradova u Vojvodini i Srbiji, od 1. avgusta počinju sa bilježenjem slučajeva napada na novinare u lokalnim sredinama, kao i slučajeva diskriminacije novinara.

NDNV je u prethodnom periodu odabrao povjerenike u Subotici, Pančevu, Somboru, Senti, Inđiji, Bačkom Petrovcu, Bačkoj Topoli, Kragujevcu, Novom Pazaru i Dimitrovgradu, a eksperti NDNV-a su od marta do juna meseca održali deset radionica u tim gradovima i opštinama.

Tim radionicama su prisustvovali novinari i medijski radnici, predstavnici policije, tužilaštva i sudova, kao i predstavnici lokalnih samouprava.

Poslove povjerenika Nezavisnog društva novinara Vojvodine za Novi Pazar i okolne opštine u kojima postoje mediji i aktivni novinari, obavlaće od 1. avgusta 2023. godine i tokom narednih godinu dana, novinar Nikola Kočević.

Na završnoj radionici u Novom Sadu, na kojoj su učestvovali povjerenici i eksperti NDNV-a, rečeno je da su novinari i medijski radnici na lokalu ugroženiji nego oni u većim gradovima, poput Beograda i Novog Sada, i da novinari često ne žele da prijavljuju prijetnje jer nemaju povjerenja u institucije.

Povjerenici NDNV-a će biti ujedno i kontakt tačke kojima će novinari moći prijaviti napade.

Radionice su pokazale da je čest slučaj da novinari i predstavnici institucija zapravo rijetko imaju priliku da budu u živom kontaktu.

Pojedini povjerenici su kazali da je u njihovim opštinama i gradovima “suspendovana javnost” iz rada lokalnih vlasti, a predstavnici NDNV-a su naveli da je zabrinjavajući podatak da su se radionicama u deset opština i gradova najmanje odazivali predstavnici lokalnih administracija.

Radionice su deo projekta “Mreža otpornosti za zaštitu novinara od diskriminacije i unapređenje međusektorskog povjerenja u multietničkim zajednicama u Srbiji”, koji realizuje NDNV uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji, kroz program Matra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije