Predlog iz Peći: Kafić ‘Panda’ proglasiti za ‘Muzej istine’

Komentari:12
FOTO: Autonomija.rs

Podijelite:

Predsjednik Skupštine pokreta Samoopredeljenje u Peći, Berat Ganići predložio je Skupštini opštine i predsjedniku opštine Gazmendu Muhadžeriju da se kafić „Panda“, u kojem je 14. decembra 1998. godine ubijeno šestoro mladih Srba, proglasi za „Muzej istine“.

Ganići je prištinskim medijima rekao, kako prenosi portal Kossev, da je ova ideja proizašla iz tužne istorije događaja od 14. decembra 1998. godine.

„Na osnovu činjenice da je ovaj događaj izmislila sama srpska država, a koja je bila u stanju da ubije sopstvenu omladinu i da to nametne pojedinim građanima Peći, predložili smo da ovaj objekat bude eksproprisan, a zatim proglašen za muzej koji će se zvati ‘Muzej istine'“, rekao je on.

Na pitanje zašto naziv „Muzej istine“, Ganići je kazao zato što je „srpska država u to vreme mnogo prozivala da su ovaj zločin navodno počinili Albanci“.

„Maltretirano je na desetine drugih, koji su kaznu služili u srpskim zatvorima, ali nikada nisu osuđeni za ovaj zločin, ali je država Srbija to morala da iskoristi kao izgovor za prikrivanje zločina koje su počinili u ovom objektu. Zato je dobro reći svakom posjetiocu i građaninu sveta da se ovde dogodio zločin srpske države, koja je mogla da ubija sopstvenu omladinu, a potom okrivi Albance“, objasnio je Ganići.

Podsjetio je da je čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da „nema dokaza da su ovaj zločin počinili Albanci“.

„Poznato je da su Vlaznim Perđeđaj, Agron Kolčaku, Gazmend Bajrami i još neki optuženi za ovaj događaj, da su maltretirani na najnehumaniji način, izdržavali kazne u zatvorima na Kosovu, a zatim prebačeni u Srbiju. U pećkom tužilaštvu nikada nije bilo ovakvog slučaja, reč je o vremenu rata kada se to desilo. A ni posle rata ga nije bilo u srpskom tužilaštvu u Srbiji. Takođe, i sam predsednik Aleksandar Vučić, koji je u vreme Slobodana Miloševića bio ministar propagande, izjavio je da za ovaj zločin ‘nema činjenica da su izvršili Albanci, tj. to su počinili sami Srbi'“, rekao je Ganići.

U kafiću „Panda“ dvojica maskiranih napadača ubili su Zorana Stanojevića (18), Ivana Radevića (24), Ivana Obradovića (15), Vukotu Gvozdenovića (16), Svetislava Ristića (18) i Dragana Trifunovića (18), dok su lakše ranjeni Mirsad Šabović (34) i Nikola Rajović (18).

U kafiću je bilo još pet gimnazijalaca koji su pukom srećom izbjegli metke.

Napadači su posle masakra pobjegli u obližnje dvorište Gimnazije „Sveti Sava“.

Istraga o ovom zločinu pokrenuta je tek 12. maja 2016. godine u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Sve do 28. decembra 2013. godine porodice ubijenih dječaka su bile uvjerene da su taj zločin počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Međutim, tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti Aleksandar Vučić je u emisiji „Teška reč“ na TV Pink rekao: „Zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci kako smo to do sada vjerovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina“.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je 2020. godine saopštilo da je ispitalo 36 svjedoka, ali do sada optužnica nije podignuta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije