Predsjednica Pramenković: Novinari da budu simboli pravde, objektivnosti i profesionalizma, a ne senzacionalizma

Podijelite:

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Misala Pramenković poručila je da nikada kao danas nije potrebno razumijevanje prema novinarima jer su pred brojnim izazovima, nekada pod različitim pritiscima i drugim ograničavajućim okolnostima.

Obraćajući se na tribini „Sandžak u medijima – mediji u Sandžaku“, održanoj u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV), povodom obilježavanja 1. februara, Dana novinara Sandžaka, ona je istakla da je značaj medija i novinara kao direktnih kreatora informacija, vijesti i medijskih sadržaja od izuzetnog značaja, ali i da nikada kao danas nije izražena potreba za objektivnim i nepristrasni izvještavanjem.

 „Dodatne izazove, pritiske i ograničavajuće okolnosti trpe novinari koji rade i djeluju u manjim sredinama, a još, ako izvještavaju na jeziku manjinskih naroda onda je situacija dodatno komplikovanija. Potrebna nam je podrška svih institucija sistema da se informisanje na maternjem jeziku manjinskih naroda u Republici Srbiji zaokruži i da imamo kvalitetan sistem informisanja na maternjem jeziku“, poručila je ona.

Istakla je da je potrebna bolja imlementacija zakona iz ove oblasti, kao i da javni medijski servis Srbije manjinski  narodima obezbjedi informisanje na maternjem jeziku jer je to jedno od osnovnih ljudskih prava svakog građanina.

Ona je svim novinarima, novinarkama i medijskim radnicima čestitala Dan novinara Sandžaka, uz poruku „da budu simboli pravde, objektivnosti, profesionalizma, a ne senzacionalizma“.

„Da budu simboli ustrajnosti u svemu što je dobro, a sa druge strane da budu simbol i neslaganja sa svime što im se želi nametnuti i predstavlja suprotno od principa novinarske etike. Što se Sandžaka tiče zahtijevamo da se Sandžak predstavi onakvim kakav on jeste. Ništa više, ali ni manje od toga. I to će biti dovoljno“, poručila je.

Prisutnima se obratio novinar Bekim Muftarević iz Sjenice, dugogogdišnji urednik i predstavnik Turske radio i televizije (TRT) i prevodilac, ukazujući na značaj i ulogu medija.

 „Moramo biti svjesni svoje odgovornosti jer nosimo veliko breme budućih generacija. Ako ćemo biti kritički nastrojeni budimo prvo samokritički nastrojeni, a nakon toga se ostvarćimo na one teme koje su od vitalnog značaja i važnosti. Sandžak nije bio suočen sa ratnim dejstvima, ali je ste sa jednim velikim kulturocidom. Ne govorim samo o Bošnjacima, nego o svim ljudima koji su previranja na Balkanu i novu konstrukciju koju su nam nametnule svjetske sile morale da preživje. S toga je edukacija u ovoj profesiji prvi segment sazrijevanja, a nakon toga aktivna praksa, i to praksa u adekvatnim instancama“, podvukao je on.

Učesnici tribine bili su, historičar Hivzo Gološ, novinarka Alma Softić, politikolog Muhedin Fijuljanin, dok je moderator bio Ahmed Bihorac.

Dan novinara Sandžaka se obilježava u znak sjećanja na 1. februar 1932. godine, kada je u Prijepolju izašao prvi broj lista “Sandžak”.

Pojava lista “Sandžak” uzima se za datum rođenja sandžačkog novinarstva, a u Sandžaku je štampe i novina bilo i znatno prije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije