Priština: “Ključ grada” uručen bračnom paru DioGuardi iz Albansko-američke građanske lige

Foto: Joe DioGuardi, Perparim Rama i Shirley Cloies DioGuardi (Foto: Agim Sulaj - Anadolu)

Podijelite:

Gradonačelnik Prištine Perparim Rama dodijelio je “Ključ grada” bivšem američkom kongresmenu Joe DioGuardiju i njegovoj supruzi Shirlei Cloies DioGuardi, iz Albansko-američke građanske lige, u znak zahvalnosti i poštovanja za njihov izuzetan doprinos Kosovu, javlja Anadolu.

Gradonačelnik Rama je rekao da je počastvovan što je dodijelio ovo odlikovanje za porodicu koja je toliko dala Kosovu.

„Danas naša srca kucaju kao jedno. Čast je koja se ne može rečima opisati, stajati pred vama koji ste toliko učinili za albansko pitanje. Vrata grada su vam uvek otvorena, kao što su vaša srca bila za nas“, rekao je Rama.

Joe DioGuardi je kazao da su mu deda i baka Albanci i da je vaspitavan da radi za albansku stvar. „Ovde nalazim inspiraciju u vašim srcima i vidim da je i vaša zemlja napredovala i razvijala se“, izjavio je on.

Istovremeno, Shirlei Cloies DioGuardi je podsjetila na period kada su Albanci bili pod srbijanskim režimom.

„Kada je Slobodan Milošević stupio na dužnost, bila sam publicista i videla sam kako treba da radimo u interesu naroda. U ovom dugom procesu, naši građani su bili zajedno uključeni i trebalo je 20 godina rada da Sjedinjene Države priznaju Kosovo kao nezavisnu državu. Od 1994. do 2009. dolazili smo dva puta godišnje na Kosovo i Kosovo je za mene bilo moja druga kuća. Naporno smo radili i sada moramo da radimo za jaku naciju“, rekla je ona.

Joe i Shirlei Cloies DioGuardi tokom svog života lobirali su i nastavljaju da lobiraju za nacionalno albansko pitanje. Joe DioGuardi je sredinom 1980-ih zajedno sa nekolicinom albansko-američkih biznismena osnovao albanski lobi, što je kulminiralo osnivanjem Albansko-američke građanske lige u januaru 1989. godine. Lobi je skrenuo pažnju SAD na pitanje prava Albanaca u Jugoslaviji i Srbiji.

Izvor: Anadolu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije