0.9 C
Novi Pazar
28/03/2023
NaslovnicaPolitikaPriština: Parlamentarna skupština NATO-a odobrila izveštaj o Z.Balkanu, srpska delegacija se protivila

Priština: Parlamentarna skupština NATO-a odobrila izveštaj o Z.Balkanu, srpska delegacija se protivila

Izvorkossev

U Španiji se od 18. do 21. novembra održava 68- zasedanje Parlamentarne skupštine NATO-a koje okuplja 288 parlamentaraca iz 30 članica i 21 partnera Alijanse. Na ovom zasedanju je, prema navodima iz Prištine, odobren izveštaj o Zapadnom Balkanu, a kojem se navodno srpska delegacija usprotivila. Skupština Srbije se do sada nije oglašavala na svom sajtu.

Kosovska skupština oglasila se juče navodeći da je parlamentarna skupština NATO-a odobrila izveštaj o Zapadnom Balkanu.

U saopštenju navode da se ovom izveštaju usprotivio predstavnik srpske delegacije iz SNS-a, „tvrdeći da izveštaj sadrži neistine o Kosovu jer ono nije država“.

Iz kosovske skupštine preciziraju i da je predstavnik srpske delegacije Kosovo nazivao Kosovo i Metohija.

„Takođe, tvrdeći da su ruske vojne baze u Srbiji u humanitarne svrhe, rekao je da nema napetosti koje izaziva Srbija“, dodaje se u saopštenju.

Iz kosovske skupštine poručuju da se potom obratio šef delegacije iz Prištine, Driton Hiseni (Hyseni) koji je ocenio da su tvrdnje srpske delegacije „potpuno netačne“.

„On je rekao da je Kosovo suverena država, proglašena 2008. godine i priznata od 117 zemalja sveta. Štaviše, on je naglasio da je njenu nezavisnost potvrdio međunarodni sud pravde“, navodi se u saopštenju.

Kazao je i da „samo srpski zvaničnici Kosovo nazivaju Kosovo i Metohija“.

Kada su, kako se dodaje u saopštenju, ruske baze u pitanju, Hiseni je naznačio da „nije reč o bazama u humanitarne svrhe, već da su to vojne baze“.

Kaže i da se Srbija naoružava ruskim i kineskim oružjem.

Hiseni se osvrnuo i na situaciju na Severu Kosova navodeći da su „sve tenzije proizvod uticaja koji Beograd ima na srpsku manjinu“.

Iz kosovske skupštine navode i da je nakon obraćanja predstavnika Prištine na glasanje stavljen izveštaj koji je većinski odobren, dok su samo dva predstavnika bila uzdržana.

Time, kako tumače iz kosovske skupštine, nijedna izjava šefa delegacije Srbije nije uzeta u obzir.

Skupština Srbije se do sada nije oglašavala na svom sajtu u vezi sa zasedanjem Parlamentarne skupštine NATO-a u Španiji, odnosno navodima Prištine.

Ujedno, na sajtu parlamentarne Skupštine NATO-a nema navoda o odobravanju ovog izveštaja.

Ipak, u jednom od ukupno dva saopštenja koja su juče objavljena, navodi se da su „u nizu nacrta rezolucija, izveštaja i debata na godišnjem zasedanju u Madridu, poslanici takođe raspravljali o načinima da pomognu Alijansi da održi svoju inovativnu prednost i razmotrili lekcije naučene iz dve decenije bezbednosnih operacija u Avganistanu“.

U fokusu ovih rasprava, odnosno saopštenja bio je rat u Ukrajini, usled čega je parlament pozvao vlade saveznika da ojačaju podršku otporu ove zemlje protiv Rusije.

Ujedno se precizira da su odobrene dve rezolucije koje će biti usvojene u punom sastavu Skupštine danas, tj. tokom poslednjeg dana zasedanja.

Izvorkossev
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA