Reakcije: Izjava Lazarevića školski je primjer rasizma

Foto: Gradski portal

Podijelite:

U Vladi Milojka Spajića biće Srbi, a ne Milogorci, kazao je osnivač Centra za evropske politike Nebojša Lazarević gostujući na beogradskoj televiziji Novoj S. Pod “normalnim građanima Crne Gore” Lazarević podrazumijeva one koji, kako je kazao, imaju dvojni identitet ili se izjašnjavaju kao Srbi. Sagovornici Gradske televizije kazali su da je ovakav govor u Srbije uobičajen, te da zabrinjava činjenica da se od izjave Lazarevića gotovo nijedna institucija, NVO ili nosioci vlasti u Srbiji nijesu ogradili.

Lazarevic je ovim potvrdio tezu da se, kada je riječ o Crnogorcima, rasizam vladajuće klase i njima bliskih medija mnogo ne razlikuje od onoga koji se mogu čuti iz većine opozicionih stranaka, NVO i takozvanih slobodnih medija u Srbiji.

“Dakle, ja bih rekao da Milojko Spajić i ovi predstavljaju i Srbe, ne samo Srbe, ali i Srbe. Pogledajte ko su ljudi koji će biti premijeri, ministri, predsednici, to su sve deklarisani Crnogorci, odnosno Srbi, ne oni Crnogorci sa velikm C, Milogorci kako je pogrdan naziv za njih, već normalni građani koji znaju da su suštinski i jedno i drugo “, kazao je Lazarević.

Iz Digitalnog forenzičkog centra ističu da u analizi dešavanja na crnogorskoj političkoj sceni, Lazarević u stilu srpskih etnonacionalnista, na pogrdan i šovinistički način opisuje građane crnogorske nacionalnosti.

”Zabrinjava činjenica da nosioci ideje evropskih integracija u Srbiji dijele iste stavove o crnogorskom nacionalnom identitetu sa promoterima šovinizma i srpskog etnonacionalizma poput Šešelja, Rakovića, Bokana, Vulina “, navode iz DFC.

Izjava Lazarevića školski je primjer rasizma, kazao je za Gradsku srpski istoričar Milivoj Bešlin. Dodaje da je takav stav uobičajen za medije u Srbiji, bez obzira na to da li su opozicioni, ili pod patronatom predsjednika države.

“NVO u Srbiji su naučile prateći svoje zapadne donatore da ne smeju da mrze Albance, kao što ih mrze privatno i da rasistički diskurs prema Albancima nije dobrodošao, čak su naučile i mnoge od njih da je u Bosni i Hercegovini bio genocid, ali prema Crnogorcima je ostao normalizovan ovakav rasistički narativ i negiranje njihovog identiteta”, kaže Bešlkin.

Nepostojanje reakcija i ograđivanja od izjava poput one koju je na Novoj S kazao Nebojša Lazarević, zaključuje Bešlin, znači samo jedno: da je rasizam prema Crnogorcima potpuno normalizovan u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije