Reakcije: Vlast i njene institucije otete su od građana

Podijelite:

Korupcija, zloupotreba institucija zarad stranačkih i ličnih interesa, bahatost, ucjene i odsustvo morala i etike, te  podanički odnos prema velikosrpskoj politici predstavljaju ličnu kartu aktuelne vlasti u Novom Pazaru, kažu iz SDA Sandžaka iz Novog Pazara kao reakciju da su na uslovne kazne zatvora osuđeni funkcioneri i zaposleni u lokalnoj samoupravi Novog Pazara zbog malverzacija prilikom sprovođenja javnih nabavki.

„Lokalna vlast u Novom Pazaru pretvorena je u servis za sticanje lične imovinske koristi funkcionera Sandžačke demokratske partije“, kažu iz SDA Sandžaka ogranak Novi Pazar.

Ističu da su vlast i njene institucije otete od građana i izgubile su smisao svog postojanja i danas su privatno vlasništvo aktuelne skupštinske većine i paralelnih struktura vlasti.

„Uloga vlasti je da štiti narod i da mu služi a ne da ga pljačka, ucjenjuje i da mu ugrožava slobodu, sigurnost i dostojanstvo“, pojašnjavaju.

Očekuju da će „kazna“ kojom će narod osuditi korumpiranu, otuđenu i podaničku vlast u Novom Pazaru biće daleko strožija od bilo koje krivične, prekršajne i druge sankcije koje su im sudovi izrekli i koje će im tek izreći.

„Prihvatanje odgovornosti i suočavanje sa posljedicama štetnog djelovanja jeste nezaustavljiv proces gdje predstavnici lokalne vlasti imaju samo dvije mogućnosti ili će je sami prihvatiti i podnijeti ostavke ili će ih građani primorati na to“, zaključuju u SDA Sandžaka.

Javnost u Novom Pazaru i Sandžaku je upoznata da su funkcioneri Grada Novog Pazara 23. maja 2023. godine nepravosnažnom presudom pred Posebnim odjeljenjem za slučajeve korupcije Višeg suda u Kraljevu osuđeni za djela trgovine uticajem i produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja u slučajevima javnih nabavki.

Prvostepenom presudom tog suda, donijetom 23. maja, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Ensar Škrijelj osuđen je zbog trgovine uticajem i produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja na jedinstvenu kaznu od godinu dana zatvora koja se neće izvršiti ukoliko za dvije godine, od dana pravosnažnosti, ne izvrši neko krivično delo.

Ista kazna izrečena je i zaposlenom u Gradskoj upravi Muzaferu Dragulovčaninu koji je proglašen krivim zbog produženog krivičnog djela trgovina uticajem.

Zbog istog krivičnog djela bivši direktor Zavoda za urbanizam Suat Ljajić osuđen je na šest mjeseci zatvora, odnosno, uslovno na dvije godine.

Zbog izvršenja krivičnog djela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom na po pet mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine, osuđeni su zaposleni u lokalnoj samoupravi Sead Alić i Aladin Imamović, kao i odgovorna lica ponuđača na jednom od tendera Edis Vatić i Nenad Perić.

Inače među ovim optuženim su i visoki funkcioneri Sandžačke demokratske partije (SDP) čiji je osnivač Rasima Ljajića, a od odgovornih iz Grada Novog Pazara i ove stranke za sada nema reakcija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije