Redžep Tajip Erdoan obećao da će uvesti novi “civilni” ustav

Foto: Mustafa Kamacı/AA

Podijelite:

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) obećao je u srijedu da će uvesti novi “civilni” ustav, javlja Anadolija.

“Radićemo zajedno na donošenju civilnog ustava Turske”, rekao je Erdoan nakon sastanka kabineta, koji je trajao više od osam sati u glavnom gradu Ankari.

“Želimo da pratimo naš put u drugi vijek naše Republike pod vođstvom civilnog, liberalnog, sveobuhvatnog ustava koji će prihvatiti svih segmenti”, rekao je Erdoan, naglašavajući važnost ostavljanja iza sebe sadašnjeg Ustava koji je oblikovala vojna hunta nakon državnog udara 1980. godine.

Erdoan je pozdravio predsjednički sistem.

“Naša nacija je svojom voljom odbacila prijedloge da se vrati na stari sistem na izborima 14. i 28. maja. Diskusije o parlamentarnom sistemu su zatvorene na neodređeno vrijeme”, istakao je Erdoan.

Turska je usvojila svoj izvršni predsjednički sistem upravljanja 2017. nakon javnog referenduma i provela ga u praksi godinu dana kasnije.

Turski zvaničnici hvale prednosti novog sistema, navodeći da on eliminiše neefikasnost i omogućava nesmetani rad administracije.

Erdoan je rekao da je nakon reizbora 28. maja bio u svojoj prvoj stranoj posjeti Turskoj Republici Sjeverni Kipar (TRSK) i Azerbejdžanu.

“Nastavićemo našu borbu rame uz rame sa kiparskim Turcima, koji su sastavni dio turske nacije. Nikada nećemo dozvoliti da se uzurpiraju prava ni naše zemlje ni TRSK”, naglasio je Erdoan.

Osvrćući se na posjetu Azerbejdžanu, Erdoan je rekao da su tokom razgovora sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim donijeli mnoge odluke za unapređenje bilateralnih odnosa.

“Odredili smo zajednički cilj da povećamo obim trgovine na 15 milijardi dolara”, dodao je Erdoan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije