Refik Lendo: Koristit ću sve mehanizme da zaštitim bošnjački narod, ali i sve ostale narode i građane

Foto: Faktor.ba

Podijelite:

Novi saziv Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, izabran na osnovu nametnute odluke visokog predstavnika, u srijedu je preuzeo dužnost, podsjetio je u saopćenju za javnost potpredsjednik FBiH Refik Lendo.

Dodao je da je privremenom suspenzijom Ustava Federacije BiH Bošnjacima uskraćena konstitutivnost, oduzeta su ustavna prava izabranim predstavnicima u rukovodstvu Federacije BiH i Klubu Bošnjaka, a izborna volja bošnjačkog naroda je grubo pogažena.

„One koji tvrde drugačije demantuju činjenice. Protiv izbora ovakve vlade je više od dvije trećine delegata u Klubu Bošnjaka, njih 17 od ukupno 23. U Zastupničkom domu je za potvrđivanje Vlade glasalo 23 Bošnjaka, a 40 ih je protiv. Iza 23 bošnjačka zastupnika koja podržavaju nametnutu vladu je 94.467 glasova, dok je iza zastupnika Bošnjaka koji su protiv ovakvog saziva Vlade izborni legitimitet od čak 227.957 osvojenih glasova. Nekoliko kandidata SDA, poput bivše potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović, ima više glasova od osam ili devet zastupnika koji podržavaju Vladu zajedno“, naveo je Lendo.

Lendo ističe da uskraćivanje saglasnosti na ovakav saziv Vlade, koji očigledno nema podršku ni trećine bošnjačkih glasača, nije bilo samo njegovo pravo, već i obaveza.

„Bošnjaci se opravdano osjećaju obespravljeni, iznevjereni i poniženi. Od odluke visokog predstavnika jedino više boli spremnost dijela bošnjačkih i probosanskih stranaka da budu saučesnici u potpunoj degradaciji Bošnjaka kao političkog naroda u zamjenu za nekoliko ministarskih i direktorskih fotelja. To je breme koje će oni morati nositi u nastavku svojih života. Bosanska politika se ostvaruje u izgradnji građanskog, sekularnog društva u kojem je na djelu vladavina prava. Građanin je najveća vrijednost države i nosilac suvereniteta. Nikada nećemo pristati na podjelu Bosne i Hercegovine između srpskog i hrvatskog hegemonizma. Država Bosna i Hercegovina je najveća vrijednost i smisao svih naših političkih djelovanja“, podvlači je Lendo u saopštenju i dodaje:

Iako su mi kao potpredsjedniku FBiH iz reda bošnjačkog naroda uskraćena ustavna prava u procesu formiranja vlasti, neka budu sigurni da ću koristiti sve ovlasti i mehanizme da štitim i zaštitim bošnjački narod, ali i sve ostale narode i građane od bilo kakvih štetnih poteza nove nametnute vlasti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije