Roditelji najodgovorniji, učitelji izgubili autoritet, stižu generacije bez empatije

Foto: tvcg/printscreen

Podijelite:

Region su potresle tragedije koje su se protekle sedmice dogodile u Srbiji a počinili su ih mladi ljudi. S druge stane u Crnoj Gori mjesecima bilježimo slučajeve vršnjačkog nasilja. Šef Katedre za neuronauke u vaspitanju i obrazovanju na Pedagoškom fakultetu u Kopru, Slovenija i autor NTC programa za cjeloviti razvoj djeteta dr. Ranko Rajović kaže da se radi o višeslojnom problemu. Roditelje smatra najodgovornijim a onda okruženje. Problem je, ističe, i to što su učitelji izgubili autoritet.

“Ovo je problem sa više slojeva. Kod ovakvih stvari najodgovorniji su roditelji a onda okruženje. Okruženje je presudno na to formiranje. Međutim danas imamo potpuno nepoznato okruženje. Naša djeca ulaze na internet a mi ne znamo šta njih tamo čeka. Ja odgovorno tvrdim da je možda 10 do 20% sadržaja korisno ostalo su beskorisne i možda agresivne stvari koje utiču na razvoj mozga”, ukazuje dr. Rajović.

On u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” upozorava i da dijete nije bezbjedno na internetu te da agresivni sadržaji na internetu smanjuju empatiju.

“Dijete nije bezbjedno kada je na internetu. Mozak prima informacije takvom brzinom da je to neshvatljivo iz ugla biologije. A kako se mozak brani, tako što otupljuje osjećaje posebno ako gleda agresivne sadržaje”, kazao je dr Rajović i istakao “Mi dobijamo novu generaciju gdje se empatija smanjuje”.

Kao treći problem navodi i to što su, kako je kazao, učitelji izgubili autoritet.

“Ako roditelji pogreše jedina institucija koja će to da ispravi je vrtić donekle i škola. Roditelji nekada ne vide problem kod djeteta, učitelji vide i moraju da reaguje. Ali naši učitelji su poniženi. Roditelji vrše ogroman pritisak”, kazao je.

Poručuje da su roditelji najveći krivci pa je, kako ističe, njihova edukacija jako važna jer se, upozorava dr. Rajović, okruženje mijenja.

“Roditelji se tu ne snalaze i ne znaju šta čeka njihovo dijete. Drugo, moramo da znamo gdje je dijete. Kažnjavanje nije maltretiranje, to je vaspitanje, jer dijete mora da zna gdje su granice. Kada djeca odu na internet ne znamo šta rade. Ljudi bez empatije su opasni za sve”, kaže dr. Rajović.

Smatra da će morati da se mijenjaju postupci psihologije, psihijatrije, pedagogije a možda, kaže i da se promijeni Krivični zakon. Učiteljima, dodaje, moramo da vratimo autoritet.

“Godinama upozoravam da stiže nova generacija djece a mi nismo za to pripremljeni”, ističe dr. Rajović.

Telefon je, upozorava dr. Rajović, opasna sprava koja izaziva bolest zavisnosti. Internet vidi kao opasan grad ili mračan lavirint.

“Formula je pratiti šta radi dijete. Ja bih do desete godine zabranio telefon. Ništa korisno nema”, kaže dr. Rajović.

Dr. Rajović roditeljima savjetuje: “Čuvajte djecu, nemojte da im popuštate, napravite granice jer disciplina spašava djecu”.

Smatra da svi treba da se uključimo u rješavanje problema.

“Država mora da reaguje propisima i zakonima, mora da vrati autoritet učiteljima…. dijete treba da vidi da ga štitimo, da se razvija empatija”, zaključio je dr. Rajović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije