Rusija plinom pritiska EU, odgođeno snabdijevanje Njemačke

Komentari:12

Podijelite:

Rusija obustavlja na neodređeno vrijeme dotok gasa kroz gasovod Sjeverni tok 1 koji snabdijeva Evropu ruskim gasom ispod Baltičkog mora.

To je izazvalo strah od nestašice energenata u Evropi kako se bliži zima, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku, pozivajući se na izvještavanje agencija Rojters, AP i AFP.

Ruski državni energetski gigant Gasprom naveo je 2. septembra da isporuke Njemačkoj ne mogu da budu ponovo pokrenute poslije trodnevne pauze zbog kako je ranije saopšteno održavanja, jer je otkriveno novo curenje nafte.

Gasprom je saopštio da je curenje nafte otkriveno u kompresorskoj stanici Portovaja na ruskom kraju gasovoda i da isporuke ne mogu bezbjedno da budu ponovo pokrenute dok se problem ne riješi.

Za 2. septembar bilo je planirano da gasovod Sjeverni tok 1 ispod Baltičkog mora nastavi sa radom.

Odlaganje je podstaklo strahove da će Rusija držati gasovod van mreže na duži period kako bi izvršila pritisak na zapadne nacije i razbila njihovo jedinstvo u sankcionisanju Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Moskva je u više navrata demantovala navode da koristi energente kao oružje.

Njemački Siemens Enerdži, koji opslužuje turbine Sjevernog toka 1, naveo je da curenje ove prirode ne bi trebalo da primora gasovod da zaustavi rad.

Simens je takođe saopštio da kompresorska stanica Portovaja ima druge turbine sa Kojima bi Sjeverni tok 1 mogao nesmetano da radi.

“Ovakva curenja obično ne utiču na rad turbine i mogu se zapečatiti na licu mjesta. To je rutinska procedura u okviru radova na održavanju”, naveli su u toj kompaniji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije