Šabić: Napad Đukanovića na Vuka Cvijića – providan pokušaj zastrašivanja

Komentari:12

Podijelite:

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je da je napad funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Vladimira Đukanovića na novinara NIN-a Vuka Cvijića “providan pokušaj zastrašivanja” ne samo njega već svih novinara koji imaju hrabrosti da pišu o kriminalu, korupciji, zlopotrebama i vezama pripadnika političke elite sa organizovanim kriminalom.

Šabić, koji je i predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava, u pisanoj izjavi naglasio je da su Đukanovićeve objave na društvenim mrežama po kojima je Vuk Cvijić „lažov koji će odgovarati za svaku laž koju je napisao i izgovorio“ zapravo „ničim potkrepljene besmislene insinuacije čiji jedini, neprikriveni cilj.

„Vuk Cvijić je profesionalac veran najboljim standardima novinarske profesije, autor niza ozbiljnih, analitičkih, činjenicama potkrepljenih tekstova o raznim veoma delikatnim temama za koja je dobio prestižna priznanja obe nacionalne novinarske asocijacije i UNS i NUNS. Uz to je ilično hrabar, čvrst čovek koji je i do sada uspešno podnosio ne retke i potencijalno mnogo opasnije pritiske i zato nije nimalo verovatno da ga ovo može zastrašiti“, ocenio je Šabić.

Dodao je da je Cvijić dao izuzetan doprinos istraživačkom novinarstvu pišući seriju tekstova o ugrožavanju javnog interesa u „Krušiku“, kao i da poruka koju je Djukanović napisao na Tviteru nije bila upućena samo Cvijiću, već i drugim novinarima.

„Vlasti, čiji eksponent je Đukanović, smetaju slobodni mediji, ozbiljno i odgovorno novinarstvo, i ona nastoji da ih potkopa i onemogući ne birajući sredstva. Đukanovićev napad na Cvijića može biti i nagoveštaj serije sličnih. On je nedavno vređao novinara ‘Vremena’ Nedima Sejdinovića, a samo dan nakon pretnje Cvijiću sličnu poruku uputio je i novinaru Slobodanu Georgievu, direktoru ‘Newsmax Adria'“, istakao je Šabić.

On je zaključio da su optužbe bez dokaza propraćene pretnjama, „izraz i potvrda neprihvatljivog odnosa vlasti prema slobodi izražavanja i slobodi medija“, i da „zaslužuju osudu svakog ko se ne miri sa obesmišljavanjem ustavnih garancija demokratskih sloboda“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije