Sabrana djela palestinskog pisca Mahmuda Derviša biće promovisana u ponedeljak u Bijelom Polju

Podijelite:

Promocija sabranih djela poznatog palestinskog pisca Mahmuda Derviša, koje je s arapskog jezika preveo Džemo Redžematović, biće održana u ponedeljak, 5. juna, u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu, sa početkom u 19 sati.

Organizatori promocije su Ambasada Palestine u Crnoj Gori i JU Centar za kulturu ”Vojislav Bulatović Strunjo” Bijelo Polje, a o životu i pjesničkom dostignuću Mahmuda Derviša, govorit će ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabi Hantouli, direktor bjelopoljskog Centra za kulturu Jasmin Ćorović, autor prijevoda i publicista Džemo Redžematović i rukovodilac Narodne biblioteke Bijelo Polje Edin Smailović.

Mahmud Derviš rođen je u Palestini, na području Galileje, 13. marta 1941. godine, kao drugo od osmoro djece. Njegov rad, posebno na početku karijere govori o palestinskom iskustvu od 1948. godine pa nadalje, ne samo o brisanju Palestine, već i o specifičnim događajima poput izraelske invazije na Liban 1982. godine, masakru Tal Za'tar, Sabra i Šatila, prvoj Intifadi…

Bio je osnivač književnog časopisa “Al-Karmal”, član Komunističke partije Izraela, priključio se PLO-u u Bejrutu, vodio časopis “Shu'un Filestiniyye”, koji je objavljivao Palestinski istraživački centar, čiji će čelnik postati nešto kasnije.

Godine 1974. napisao je govor koji je Yasser Arafat održao u Ujedinjenim Nacijama. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj poetski opus. Poezija Mahmuda Derviša prevedena je na preko trideset jezika. Umro je u Hjustonu 2008. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije