SDA Sandžaka Novi Pazar: Vladajuća većina otima novac od građana Novog Pazara

Podijelite:

Ogranak SDA Sandžaka za Novi Pazar upozorio je  gradonačelnika i načelnika Gradske uprave za izvorne i povjerene poslove grada Novog Pazara da obustave dalje protivpravno naplaćivanje „gradske administrativne takse“ u iznosu od 5.000 dinara koja se naplaćuje građanima u postupku za privremeno priključenje na elektroenergetsku mrežu.

Iz SDA Sandžaka su zatražili da se svim građanima koji su uplatili ovu nametnutu,  protivzakonitu taksu, izvrši povraćaj novca koji su uplatili.

„Gradska vlast umjesto da postupi u skladu sa zakonom i po zahtjevu Ogranka SDA Sandžaka za Novi Pazar, smanjila je iznos takse sa 5.000 dinara na 2.000 dinara“, stoji u saopštenju SDA Sandžaka ogranak Novi Pazar.

Podsjetili su vladajuće strukture u Novom Pazaru da smanjenjem iznosa ove nezakonito nametnute takse nisu riješili problemi koji su proizveli i da se ova taksa se ne može i ne smije naplaćivati od građana bez obzira na njen iznos.

„Ponovo tražimo da gradonačelnik, Gradsko vijeće i načelnik Gradske uprave ukinu ovu nezakonito nametnutu taksu i konačno stave tačku na otimanje novca od građana te da bez odlaganja izvrše povraćaj novca građanima koji su već uplatili ovu taksu“, zaključili su.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o načinu, uslovima i postupku za privremeno priključenje na elektroenergetsku mrežu, gasnu mrežu i mrežu daljinskog grijanja, vodovod i kanalizaciju nezakonito izgrađenih objekata, koja propisuje načine, uslove i postupke za to priključenje.

Uredbom je predviđeno da priključak za struju, vodu, kanalizaciju ili grijanje mogu da dobiju samo vlasnici kuća i stanova i članovi njihovih domaćinstava koji su izgradnjom, odnosno kupovinom, trajno rješavali svoje stambeno pitanje i koji u njima žive.

Građani koji žive u nelegalnim objektima moći će u roku od 30 dana, počevši od 15. septembra 2023. godine, da podnesu prijave za priključenje na struju, grijanje, vodu i kanalizaciju putem formulara koji će biti dostavljen opštinama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije