SDA Sandžaka: O položaju i statusu Bošnjaka razgovaraće oni sa bošnjačkim izbornim legitimitetom

Po ovom pitanju podržavamo obrazloženje i stav SDA Bosne i Hercegovine i ostalih partija koje se neće odazvati pozivu na ovaj sastanak koji je zakazan u Sarajevu za petak, 12. aprila ove godine

Podijelite:

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka neće se odazvati pozivu na sastanak “Položaj i status Bošnjaka u regiji”, koji su dobili od Elmedina Konakovića, predsjednika stranke Narod i Pravda i ministra spoljnjih poslova Bosne i Hercegovine.

Oni su u saopštenju za javnost naveli da po tom pitanju podržavaju obrazloženje i stav SDA Bosne i Hercegovine i ostalih partija koje se neće odazvati pozivu na ovaj sastanak koji je zakazan u Sarajevu za petak, 12. aprila ove godine.

“O položaju i statusu Bošnjaka ne može se razgovarati bez njihovih legitimnih predstavnika, koji imaju odgovarajuću izbornu podršku“, naglašavaju u SDA Sandžaka.

Podsjećamo, ranije su pozive na sastanak odbili SDA BiH, SDA Sjeverne Makedonije.

Vučić šalje podrške i uvrede: Pomoći ću im u organizaciji, platit ćemo im i troškove

Ranije danas, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se iz Francuske i komentarisao najavu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića o održavanju sastanka političkih predstavnika Bošnjaka cijelog regiona, te  rekao da je spreman i da pomogne u organizaciji takvog skupa u Novom Pazaru, na teritoriji Srbije ili u Beogradu gdje ima veliki broj Bošnjaka.

On je novinarima u Parizu rekao da su Bošnjaci važni za Srbiju, odgovarajući na pitanje šta misli o tome što su predstavnici Bošnjaka u BiH najavili Bošnjački sabor u aprilu.

“Kada su Srbija i Srpska najavile Vaskršnji sabor, 5. i 6. maja i okupljanje u Beogradu i Srbiji, oni su rekli da je to nešto što ne smije da se dozvoli. Veoma negativno su reagovali Bećirović i Konaković i svi drugi. Sad su za 12. april pokušali da zakažu skup svih Bošnjaka, a ja želim da kažem da pozdravljam taj skup. Bio bih srećan kada bi se taj skup održao. Nemam ništa protiv toga. Neka razgovaraju o čemu god hoće. Neka mi dođu sa tim šta je to što misle da je Srbija potrebno još da izgradi za Bošnjake. Koji još put, koju još bolnicu, Dom zdravlja”, rekao je Vučić.

On je istakao da je spreman i da pomogne u organizaciji takvog skupa u Novom Pazaru, na teritoriji Srbije ili u Beogradu gdje ima veliki broj Bošnjaka.

“Neka se okupe Bošnjaci, ja ne vidim ništa loše u tome. Nemam nikakav strah. Možda je njihova politika politika frustracija i kompleksa gdje se plaše okupljanja svih drugih. Ja nemam problem, želim im uspješan skup. Pa čak i da im organizujemo i platimo troškove. Za nas su odnosi sa Bošnjacima vrlo važni. Važni, ali ne da nam drže pridike moralne i da se mi sakrijemo u mišju rupu. Mislim da je ključ u saradnji”, rekao je Vučić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije