SDA Sandžaka: SDP-SNS koalicija preko službi i medija kod građana Sandžaka izaziva nesigurnost

Napominju da je međunacionalna i vjerska tolerancija u Sandžaku tradicija i pozivaju sve građane da čuvaju te tradicionalne vrijednosti u Sandžaku kao zajedničko kulturno naslijeđe

Podijelite:

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka je saopštila da su isti organizatori provokativnih proslava za Božić i Bajram u Novom Pazaru. Napominju da je međunacionalna i vjerska tolerancija u Sandžaku tradicija i pozivaju sve građane da čuvaju te tradicionalne vrijednosti u Sandžaku kao zajedničko kulturno naslijeđe.

“Podsjećamo javnost da režimska koalicija SDP-SNS u Novom Pazaru i drugim gradovima Sandžaka dugi niz godina preko državnih službi „bezbjednosti“ i medija, kontrolisanim tenzijama i doziranim frustracijama kod građana Sandžaka izaziva osjećanje nesigurnosti i besperspektivnosti”, ističe se u saopštenju i dodaj da se pod izgovorom navijačkih grupa iz Beograda, uz pratnju specijalnih policijskih snaga sa punom ratnom opremom satima blokiraju saobraćajnice u Novom Pazaru koje vode prema stadionu, demonstrirajući silu i vanredno stanje, kao i da se u isto vrijeme na Gradskom stadionu pred publikom veličaju Dražu Mihajilovića, Ratka Mladića i druge ratne zločince, skandiranjem i isticanjem transparenata sa njihovim imenom i likom.

Iznosi se stav da se pod izgovorom proslave pravoslavnog Božića počev od januara 2018. godine na „Badnji dan i Badnje veče“ blokiraju neke gradske raskrsnice i saobraćajnice uz vatromet i šovinističke prijetnje upućene Bošnjacima Sandžaka.

“Kolonom teretnih kamiona i drugih vozila okićenih raznim zastavama, transparentima i drugim rekvizitima uz vatromet i pirotehnička sredstva provociraju i uznemiravaju građane Novog Pazara. Isti organizatori kao odgovor na provokacije u toku Božićne proslave, organizovali su kolonu kamiona i drugih vozila, dana 09. aprila, 2024. godine, naveče nakon završetka Ramazanskog posta. Sve ove provokativne i konfliktne aktivnosti su štetne, opasne i nisu dio tradicije u ovom kraju”, ocjenjuju iz SDA Sandžaka.

Ljajić optužuje Bošnjake Sandžaka za zločine nad Bošnjacima

Iz SDA Sandžaka se u ovom saopštenju osvrću na održani 7. kongres Sandžačke demokratske partije (SDP), navodeći da su očekivali nešto novo i pozitivno za Bošnjake.

“Nažalost, ništa od toga, vuk dlaku mijenja, ćud ne mijenja. SDP koristi povoljnosti koje po zakonu pripadaju bošnjačkom narodu u Srbiji, a u bezuslovnoj koaliciji sa SNS-om kao većinskom strankom umanjuje politički kapacitet bošnjačkog naroda i nanosi direktno štetu bošnjačkim interesa. Niko od zvaničnika ove Stranke se nije ogradio niti distancirao od ovakve militantne politike na štetu Bošnjaka koju godinama vodi režimska koalicija u Novom Pazaru po diktatu iz Beograda”, ocjenjuje se.

Također se ponavlja stav da iz SDP-a “nisu dali odgovor građanima Sandžaka ko je u njihovo ime organizovao krađu glasova i otimanje građanskog suvereniteta na posljednjim izborima”.

“Ko je u njihovo ime u tri navrata nakon izbora, 18,19 i 21. decembra 2023. godine pokušao da izazove sukob širih razmjera među Bošnjacima na platou ispred Gradske uprave, na mjestu i u vrijeme na kojem je SDA Sandžaka u sva tri navrata službeno prijavila obraćanje novinarima i građanima i o tome obavijestila javnost”, ukazuju ponovo iz SDA Sandžaka.

Zaključuju da, u vrijeme kada je u pripremi rezolucija UN-a koja se odnosi na Genocid u Srebrenici, “postavlja se pitanje po čijem nalogu i sa kojim ciljem Rasim Ljajić optužuje Bošnjake Sandžaka da su krivi za zločine koje su srpske oružane snage izvršile nad Bošnjacima 90-tih godina”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije