SDA Sandžaka Skupštini Srbije predala na usvajanje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Ovom Rezolucijom osuđuje genocid počinjen nad bošnjačkim narodom u Srebrenici u julu 1995. u skladu s Rezolucijom koju je usvojila Opća skupština Ujedinjenih naroda, 11. Srpanj proglašen Danom sjećanja

Podijelite:

Narodni poslanici SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Selma Kučević i Ahmedin Škrijelj podnijeli su na usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Prijedlog Rezolucije podržao je svojim potpisom i narodni poslanik Šaip Kamberi politički predstavnik Albanaca Preševske doline.

Ovom Rezolucijom osuđuje genocid počinjen nad bošnjačkim narodom u Srebrenici u julu 1995. u skladu s Rezolucijom koju je usvojila Opća skupština Ujedinjenih naroda, 11. Srpanj proglašen Danom sjećanja.

“Poštovanje presuda međunarodnih sudova, kojima je neizbježno utvrđeno da se genocid desio u Srebrenici naglašava i da će svi oni koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince koji su proglašeni krivim pred međunarodnim sudovima biti adekvatno kažnjeni. Usvajanjem ove Rezolucije Skupština Srbije će poduzeti pravi korak ka stvaranju trajnog stabilnog mira u regionu i uklanjanju odgovornosti novim generacijama za zločine koje je neko počinio u njihovo ime”, navedeno je u tom prijedlogu dostavljenom srbijanskom parlamentu.

Prijedlog ove Rezolucije proslijeđen je veleposlanstvima zemalja Kvinte (Sjedinjene Američke Države, Italija, Njemačka, Velika Britanija i Francuska).

SDA Sandžaka je i prethodnih godina Skupštini Srbije podnosila na usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Pročitajte tekst Rezolucije

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije