Pravni timovi iz slučaja ‘Dobrovoljačka’ podnose krivičnu prijavu protiv Kajganića!

Komentari:12
Senad Pećanin (Foto: face.ba)

Podijelite:

Advokat Senad Pećanin koji je član pravnog tima prof.dr. Ejupa Ganića prvooptuženog u slučaju Dobrovoljačka otvoreno je govorio o zloupotrebama Tužilaštva BiH u ovom slučaju. Optužnicu je nazvao skandalaznom i najavio podnošenje krivične prijave pravnih timova optuženih protiv tužioca Milanka Kajganića, kao i prijavu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Pećanin je kazao kako je bivša glavna tužiteljica Gordana Tadić skrivala izvještaj o Dobrovoljačkoj i imenovala novog tužioca za otvaranje nove istrage.

“Tada je zloupotrebljavala CMS, skrivala izvještaj. Milanko Kajganić je napravio nevjerovatnu optužnicu. Morat će dokazati da su otkriveni neki novi dokazi. Kajganić u ključne dokaze ubraja nalaze vještačenja iz Instituta iz Banje Luke, potpuno nepoznatog Instituta koji u svom izvještaju tvrdi, a što Kajganić navodi u optužnici da Alija Izetbegović nije bio zarobljen u Lukavici i da je to Ejup Ganić znao, da je Izetbegović garantovao mirnu evakuaciju”, kazao je Pećanin.

Pećaninu je naročito sporan broj svjedoka koje je predložilo Tužilaštvo BiH i to 277.

“Haški tribunal je u postupku protiv ratnog zločinca Ratka Mladića saslušao 100 svjedoka manje. To je nepojmljivo. Radi se o više stotina dokaza koji su predloženi mimo zakona i ne ispunjavaju elementarne odredbe. Jedinstven zaključak je da u Dobrovoljačkoj nema elemenata krivičnog djela. Sud u Haagu je to zaključio – da nema dokaza da je počinjen ratni zločin”, kazao je Pećanin.

Pećanin je kazao da će tužiti i sudiju Bracu Stupara koji bi odbacivanjem prigovora odbrana optuženih i zvanično potvrdio optužnicu u slučaju Dobrovoljačka. 

“Ovo je jedno pravno nasilje nad građanima čija su elementarna prava pred zakonom ugrožena”, kazao je Pećanin.

Kazao je da bi slučaj Dobrovoljačka mogao trajati godinama.

Iako je TV Face poslala više pitanja Kajganiću u vezi slučaja Dobrovoljačka, on im je odgovorio da je “Tužilaštvo BiH nakon provedene istrage našlo da postoji dovoljno dokaza za optuženjem i Sud BiH je opužnicu u potpunosti potvrdio”.

Advokat Pećanin je kazao da su svi dokazi ranije odbačeni kao nedovoljni kao neosnovani, kao dokazi koji ne potkrepljuju navode te da se radi o pokušaju nasilne, vještačke  simetrije u etničkom identitetu optuženih iako je jasno koja je strana izvršila agresiju.

“Radi se o nasilnom vještačkom pokušaju da se stvori nasilna vještačka simetrija ako ništa u jednakom broju etnički optuženih za ratne zločine. Tužilac Kajganić je potpuno svjestan da ova optužnica nema šanse. Mi imamo svjedoke da je v.d. glavnog tužioca Milanko Kajganiće rekao pred svjedocima da je svjestan da ova optužnica nema šanse za uspjeh ali neka ide.

Bavili smo se forenzičko-semantičkom analizom optužnice. Skoro polovina optužnice koju potpisuje isti tužilac pola ili čitave stranice dijelom su pisane ekavicom i ijekavicom. Na šta to upućuje? Na činjenicu da su čitavi dijelovi optužnice po sistemu copy-paste prebačeni iz dokumenata koje su državni organi institucija Republike Srbije radili i prilagali i sudu u Londonu i Haškom tribunalu i sudu u Austriji gdje je ismijan njihov zahtjev kao potpuno neutemeljen. Organ druge države ima takav upliv na Tužilaštvo BiH koje je nezavisno, autonomno u svom radu”, kazao je Pećanin.

Advokat Pećanin je istakao da je delegacija na čelu sa Alijom Izetbegovićem bila zarobljena.

“U optužnici se tvrdi da nije bio zarobljen, pa kako onda može razmjena sa generalom Kukanjcem ako je slobodan čovjek”, kaže Pećanin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije