Sinani: Vlada Srbije tretira Koordinaciono tijelo kao partijski organ

Podijelite:

Funkcionerka Partije za demokratsko djelovanje (PDD) iz Preševa Ardita Sinani smatra da je imenovanje ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandra Martinovića za predsednika Koordinacionog tijela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa još jedan dokaz da je Srbija i dalje daleko od demokratije.

Za Sinani je imenovanje lokalnog naprednjaka Nenada Mitrovića na mjesto direktora ove državne institucije pokazatelj ekstremne degradacije.

“Vlada s premijerom i predsjednikom iz Srpske napredne stranke (SNS) izabrala je člana SNS-a za predsjednika Koordinacionog tijela, a predstavnika lokalnog odbora SNS-a za direktora. Obaveza Koordinacionog tijela je da afirmiše prava Albanaca u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, a Vlada Srbije tretira Koordinaciono tijelo kao partijski organ”, navela je Sinani, prenose Bujanovačke.

Naglasila da je da se time krši Sporazum o principima reorganizacije i rekonstrukcije Koordinacionog tijela iz 2009. godine, čiji potpisnici su Vlada Srbije, albanski politički predstavnici Preševske doline i OEBS.

“Sporazumom o reorganizaciji Koordinacionog tijela bilo je predviđeno angažovanje kadrova albanske manjine iz tri opštine Preševske doline u sferama od vitalnog značaja u radu ovog organa vlasti”, istakla je Sinani.

Ocjenila je da su imenovanja Martinovića i Mitrovića u potpunoj suprotnosti sa Sporazumom iz 2009. godine, kao i s rezultatima posljednjeg popisa stanovništva.

“Paradoksalno je da država, SNS i Aleksandar Vučić pozivaju Srbe sa sjevera Kosova da napuste institucije Republike Kosovo, a s druge strane odbijaju bilo kakvo uključivanje Albanaca Preševske doline u državnu institucije. Radikalistički stavovi iz 90-ih su neizlječivi”, zaključila je Sinani.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije