Sjećanje na prof. dr. Ćemala Dolićanina

Podijelite:

Danas je u Novom Pazaru u 79. godini iznenada na Ahiret preselio prof. dr. Ćemal Dolićanin, prvi rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru, koji je na čelu ove ustanove bio od njenog osnivanja do 2012. godine. Nјegovo ime neraskidivo je vezano za osnivanje i intenzivan razvoj ove visokoobrazovne institucije i za oblast visokog obrazovanja Sandžaka i Republike Srbije.

Prof. dr. Ćemal Dolićanin rođen je 1945.godine. Završio je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, na kome je i magistrirao. Zvanje doktora nauka stekao je 1980. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Prištini, a zvanje redovnog profesora matematičkih nauka 1985. godine. Bio je predavač na univerzitetima u Srbiji i gostujući profesor na univerzitetima u Nemačkoj, Rusiji i Belorusiji.

Autor je brojnih univerzitetskih udžbenika i stručnih i naučnih radova. Tokom bogate profesionalne karijere prof. Dolićanin bio je prodekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Prištini, dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Prištini, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Prištini, prorektor za nastavu i naučni rad Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, potpredsjednik Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje, predsednik je Komisije za akreditaciju i provjeru kvaliteta. Kao profesor emeritus obavljao je funkciju koordinatora master i doktorskih studija Državnog univerziteta.

Zvanje akademika Južnoslovenskih nelinearnih nauka stekao je 2009. godine.

Dženaza prof. dr. Ćemala Dolićanina obaviće se sutra na Velikom groblјu u Novom Pazaru, a polazi u 13 časova od Bukreške džamije, ul. Sopoćanska br. 50.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije