16.2 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaPolitikaCrna GoraSkupština Crne Gore usvojila Rezoluciju kojom se osuđuje vojna agresija Ruske Federacije...

Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju kojom se osuđuje vojna agresija Ruske Federacije na Ukrajinu

Skupština Crne Gore podržala je Rezoluciju povodom vojne agresije Rusije na Ukrajinu. Time je crnogorski parlament osudio invaziju u kojoj su na meti civilno ukrajinsko stanovništvo, materijalna dobra, teritorijalni integritet i suverenitet, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasalo je 77 poslanika, 55 je bilo za, 18 protiv, a tri su bila uzdržana.

Rezolucijom, koju je Socijaldemokratska partija (SDP) podnijela sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i Bošnjačkom strankom (BS), Skupština Crne Gore najoštrije osuđuje otvoreni čin agresije i vojne intervencije koju su preduzele oružane snage Ruske Federacije prema Ukrajini, kao nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi.

U dokumentu se ističe da Skupština apeluje na organe vlasti Ruske Federacije da hitno zaustavi vojna dejstva i prekine akt agresije kojim se direktno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uništavaju vojni i civilni objekti i ugrožavaju životi miliona Ijudi, uglavnom civila.

Takođe, pozivaju se Ujedinjene nacije, OEBS, druge međunarodne organizacije, ostale države, a naročito članice EU i NATO da iskoriste sva moguća diplomatska, politička i ekonomska sredstva u cilju odvraćanja Ruske Federacije od daljeg nastavka agresivnih dejstava na teritoriji Ukrajine.

“Skupština Crne Gore poziva Vladu Crne Gore i sve političke i društvene subjekte u našoj državi da bezrezervno, otvoreno i nedvosmisleno osude ovaj akt agresije, čije posljedice mogu biti nesagledive po evropski i svjetski mir i bezbjednost, a time i stabilnost regiona kojem Crna Gora pripada”, ističe se u dokumentu.

Usvajanjem rezolucije Skupština iskazuje i punu podršku do sada preduzetim mjerama od strane EU i partnerskih država na suzbijanju akta agresije i potpunu spremnost da Crna Gora svoju politiku do kraja usklađuje sa svojim saveznicima, u skladu sa univerzalnim principima pravičnosti i potrebom uspostavljanja mira na području koje je pod agresijom.

“Skupština Crne Gore iskazuje najdublje saosjećanje sa narodom Ukrajine koji se trenutno suočava sa najvećim izazovima i patnjama od završetka Drugog svjetskog rata i poziva građane, državne strukture i društvene organizacije da iskažu solidarnost i pruže svaki mogući oblik humanitarne pomoći”, zaključeno je u dokumentu.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA