Skupština Novog Pazara: Vladajuća većina odbila prijedloge opozicije o izgradnji zaobilaznice

Za završetak kraka zaobilaznice oko Novog Pazara ostalo je još oko 500 metara i što brži završetak tog dijela okončao jedan od ključnih problema saobraćaja u gradu

Podijelite:

Skupština Grada Novog Pazara održava danas svoju 4. sjednicu ove godine, a na dnevnom redu su se našle 21 tačke dnevnog reda. Isto toliko je bilo predloženih dopunskih tačaka.

Još jednom je zastava Bošnjaka bila nepropisno postavljenja u sali Skupštine, a pred početak skupštinskog zasjedanja skupštinske službe su uz instrukcije predsjedavajućeg Samira Lekića namjestila bošnjačku zastavu u skladu sa propisima.

Odbornik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Mustafa Fetić predložio je da se u dnevni red uvrsti prijedlog o završenju kraka zaobilaznice oko Novog Pazara ističući da je ostalo još oko 500 metara i da bi što brži završetak tog dijela okončao jedan od ključnih problema saobraćaja u gradu. Vladajući režim nije uvrstio ovaj prijedlog u dnevni red.

Skupština razmatra pristupanju donošenja Statuta grada Novog Pazara, poskupljenju cijene vode i kanalizacije.

Predloženo je da usluge vode i kanalizacije poskupe za 10 odsto, a na dnevnom redu su uvrštene i tačke o imenovanju vršioca dužnosti direktora “Gradska čistoća” i “Parking servis Novi Pazar”.

JKP “Gradska čistoća” je zatražila povećanje cijena usluga za 15 odsto za građane, a 10 odsto za privredu.

Usvajanjem ovih prijedloga ovo će biti drugo poskupljenje komunalnih usluga za građane Novog Pazara.

Prijedlog je da za novi mandat vd direktora “Gradske čistoće” dodjeli se Faruku Suljeviću, a “Parking servisa” Nerminu Ljajiću. Prema zakonu na mjesto vd direktora mandata može trajati  najduže godinu dana.

Odbornik SDA Sandžaka Džanan Baćićanin je citirajući odredbe Zakona o javnim preduzećima zatražio da se povuče prijedlog o imenovanju Faruka Suljevića za ponovnog vd direktora, ali prijedlog nije usvojen jer je za ovaj prijedlog je glasalo 20 odbornika.

Maida Baltić iz odborničke grupe SDA Sandžaka predložila je da se također iz dnevnog reda izbaci prijedlog da se Nermin Ljajić ponovo imenuje za vd direktora JKP “Parking servis Novi Pazar”, podsjetivši da skupština od osnivanja ovog preduzeća nije sprovela konkurs i da na taj način sprovodi svoju “vd politiku stranačkih kadrova”. Vladajući režim je i ovaj prijedlog odbijen.

Također nije uvršten ni prijedlog Jonuza Džankovića, također odbornika SPP-a, da se pokrene pitanje izgradnje javnog toaleta u gradu. Džanković je rekao da je to zahtjev građana prema vlastima, te da je to zahtjev o kojem ne bi trebalo raspravljati.

“Mokri čvorovi nisu velike investicije, mi nemamo osnovnu stvar koja je potrebna gradu. Sa tim se neću pomiriti. Nihat Biševac mi je obećao da će to biti urađeno. Ima ljudi, investitora, koij su spremni da to urade. Ti svi rukovodioci treba da se s tim pozabave”, poručio je on.

Odbornik Džanković je također predložio da se uvrsti prijedlog vezano sprečavanje prosjačenja na ulicama Novog Pazara.

Skupštinska većina nije usvojila ove prijedloge u današnji dnevni red.

Na početku zasjedanja su verifikovani mandati za nekoliko odbornika. Ostavke na poziciji odbornika podnijeli su Enes Buhić (SDP) koji je postavljen za državnog sekretara u Ministarstvu turizma i omladine, kao i Dejan Kolundžija (SPS).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije