Srbija nije odustala od Kosova i Bosne

Imamo posla s destabilizirajućom i ratnohuškačkom politikom koju podržavaju dvije svjetske sile poput Kine i Rusije

Podijelite:

Srbija je destabilizujući faktor u regionu Zapadnog Balkana i čeka geopolitičke promjene da bi napali Kosovo, kazao je Šaip Kamberi, predsjednik Partije za demokratsko djelovanje i narodni poslanik za Botasot.

„Već su rekli da čekaju pogodan geopolitički trenutak kada će ponovo marširati na Kosovo. Dakle, imamo posla s destabilizirajućom i ratnohuškačkom politikom koju podržavaju dvije svjetske sile poput Kine i Rusije. Srbija sa ove dvije moći ima za cilj da destabilizuje Kosovo, posebno u njegovom sjevernom dijelu”, rekao je Kamberi.

Ni drugi političar Aleksandar Olenik ne isključuje mogućnost da se ponovi sličan napad kao u Banjskoj.

Međutim, prema njegovim riječima, sigurnosna situacija je osjetljivija u Bosni i Hercegovini nego na Kosovu.

„Srbija se ne usuđuje da započne rat sa Kosovom ili Bosnom jer bi to značilo direktan sukob sa NATO-om, a Srbija dobro zna kako je završio posljednji sukob sa Sjevernoatlantskom alijansom. Međutim, nije isključena mogućnost da Srbija pokuša da napravi mali sukob, kao što je to bio slučaj u Banjskoj. Ali ja vidim da je sigurnosna situacija mnogo osjetljivija u Bosni i Hercegovini nego na Kosovu. U ovim trenucima Rusiji bi izuzetno odgovarao sukob u regionu Zapadnog Balkana“, rekao je Olenik

Podsjećamo, Srbija je poslednjih godina značajno povećala svoja vojna ulaganja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije