14.6 C
Novi Pazar
22/03/2023
NaslovnicaDruštvoSrbija: Učenici osmih razreda od ove godine na završnom ispitu biraju predmete...

Srbija: Učenici osmih razreda od ove godine na završnom ispitu biraju predmete za treći test

Učenici osnovnih škola koji u školskoj 2022/23. godini završavaju osmi razred, moći će da se od 1. do 30. decembra 2022. godine izjasne koji će test od pet ponuđenih predmeta – biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija, raditi kao treći test na završnom ispitu, saopštilo je Ministarstvo prosvjete

Pojašnjava se da učenici mogu da se izjasne na dva načina: pisanim putem u školi ili elektronskim putem, na portalu Moja srednja škola. Ukoliko se učenik nakon izjašnjenja predomisli, odnosno želi da promjeni predmet koji će polagati na trećem testu, to će moći da učini u školi do 1. februara 2023. godine.

S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promijenjen je i koncept bodovanja.

“Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika, odnosno maternjeg jezika, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu. Završni test na kraju osnovne škole se polaže rješavanjem tri testa iz: srpskog/maternjeg jezika, matematike i testa po izboru učenika iz nastavnih predmeta: biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija”, naveli su iz Ministarstva prosvjete.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA