Strujić-Harbić: Najvažnije da Ustavni sud od ponedjeljka počne da radi, vidjećemo jesu li svi za kompromis

Foto: BS

Podijelite:

“Pozdravljam spremnost političkih subjekata da je konačno došlo do konsenzusa oko kandidata za sudije Ustavnog suda i dobro je da će ta institucija konačno postati funkcionalna. Bilo je nedopustivo da od septembra prošle godine najviša sudska instanca u državi nema kvorum za odlučivanje”, poručila je za Portal Analitika poslanica Bošnjačke stranke, Kenana Strujić-Harbić.

Podsjetimo, Ustavni odbor početkom mjeseca utvrdio je listu četvoro kandidata za sudije Ustavnog suda – Snežanu Armenko, Draganu Đuranović, Momirku Tešić i Faruka Resulbegovića, o kojima će poslanici raspravljati na plenumu 27. februara.

Inkluzivnost nije ispoštovana

Strujić-Harbić navodi da je razočarana što u sastavu Ustavnog suda neće biti predstavnik bošnjačkog naroda.

“To nije dobra poruka. Uprkos apelima naših međunarodnih partnera, da novi saziv Ustavnog suda bude inkluzivan, nisam sigurna koliko je to ispoštovano u praksi. Na stranačkim organima razgovaramo o sjednici koja je zakazana za ponedjeljak i vjerujem da ćemo brzo imati stav oko toga”, kazala je Strujić-Harbić.

Upitana da li je bilo razgovora sa albanskim partijama o izboru Resulbegovića, sagovornica Analitike kaže da je bilo nekoliko neformalnih susreta, te da je BS uvijek bila partija koja je davala prednost dijalogu, približavanju stavova i kopromisu.

“Tako je i ovog puta. Ipak, kompromis je kada su obje strane spremne da se odreknu nečega u korist krajnjeg cilja. Vidjećemo jesu li svi spremni za kompromis”, ističe Strujić-Harbić.

Uvjerena je, dodaje, da ćemo od ponedjeljka imati odblokiran Ustavni sud.

“I to je dobra činjenica. Riječ je o važnoj instituciji. Da li će biti izabrano troje ili četvoro sudija, ostaje da vidimo, ali mislim da je za građane najvažnije da Ustavni sud od ponedjeljka konačno počne da radi”, kaže Strujić-Harbić.

Počastvovana predlogom lidera BS

Govoreći o mogućoj kandidaturi na predstojećim predsjedničkim izborima, a nakon što je predsjednik partije Ervin Ibrahimović saopštio da je ona najozbiljniji kandidat BS, naša sagovornica kaže da je počastvovana što je lider stranke javno predložio kao nekog ko bi u ime BS bio kandidat.

“Tokom sedmice imaćemo sjednice najviših stranačkih organa i donijećemo odluku oko načina učešća na predstojećim izborima”, zaključuje Strujić-Harbić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije