6.2 C
Novi Pazar
26/03/2023
NaslovnicaPolitikaSTRUJIĆ-HARBIĆ: Odložiti glasanje o sudijama Ustavnog suda, dati šansu dijalogu

STRUJIĆ-HARBIĆ: Odložiti glasanje o sudijama Ustavnog suda, dati šansu dijalogu

Bošnjačka stranka poziva sve političke subjekte na dijalog oko izbora sudija Ustavnog suda, kako bi se deblokirao rad najviše sudske instance u Crnoj Gori, ali i ispoštovala ustavna procedura da među predloženim kandidatima bude i pripadnika manjinskih naroda, kazala je Kenana Strujić-Harbić, šefica kluba poslanika BS.

“Ustavni odbor nije pravično predlagao kandidate za sudije Ustavnog suda. Zbog toga danas imamo i blokadu rada Ustavnog suda. Pošto nema dogovora, pozivamo sve kolege na dijalog, da se odloži glasanje o izboru sudija, kako bi se napravio dogovor. Moramo da se prije svega držimo Ustava. Spremni smo na kompromis da se izabere jedan sudija od predloženih kandidata, pod uslovom da se u narednom biranju izabere makar jedan sudija iz red manjinskih naroda.

Ustav naše države pripadnicima manjinskih naroda garantuje srazmjernu zastupljenost i neprihvatljivo je da od troje prijavljenih kandidata iz reda manjinskih naroda, koji imaju veoma bogate profesionalne i stručne reference, a riječ je o Aliji Beganoviću, Azri Jasavić i Enesi Rastoder, ni jedno ne zavrijedi pažnju članova Ustavnog odbora. Napravljena je velika greška, koja se mora ispraviti. Crna Gora je građanska država, Ustav je čuvar države i ne smije se nastaviti praksa da u ključnim institucijama u pravosuđu nema mjesta za pripadnike manjinskih naroda.

Dijalog je put ka rješavanju problema. Bošnjačka stranka je uvijek davala šansu razgovorima, vjerujemo da će i druge partije prepoznati važnost trenutka u kome se nalazimo i da će dati doprinos da Crna Gora izađe iz krize u kojoj se nalazi”, kazala je Strujić-Harbić.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA