Studenti iz Sandžaka kod predsjednika Erdoana: Sve nas je onako pogledao i rekao MashAllah MashAllah | Video

Jako nas je srdačno dočekao i baš je bio srećan što nas vidi, pitao nas je šta rade naše Sandzaklije

Podijelite:

Učenici koji su aktivno pohađali kurs turskog jezika i članovi su Turskog kulturnog centra u Novom Pazaru i Tutinu, nedavno su doživjeli iznenađenje kada su, tokom edukativnog putovanja, bili pozvani na prijem kod predsjednika Republike Turske, Recepa Tayyipa Erdoğana (Redžepa Tajjipa Erdoana).

“Jako nas je srdačno dočekao i baš je bio srećan što nas vidi, pitao nas je šta rade naše Sandzaklije”, rekla je za Behar TV Emina Paučinac.

Susret sa predsjednikom Erdoanom označava poseban trenutak za učenike, nastavnike i zajednicu koja podržava ovakve obrazovne napore.

“Kad smo se poređali dok smo ga čekali, došlo je možda petoro, šestoro kola, kao iz filmova je sve bilo. Dok je izlazio bilo je nerealno, kao da nije stvarno dok nije progovorio. Prvo nas je poselamio, pozdravio sve Sandžaklije, pitao kako smo. Poklonio nam je i dva dana u Istanbulu. Poklonili su i devojčicama marame sa njegovim inicijalima a decacima kravate“, opisuje susret Uma Ličina.

Predsjednik Republike Turske, Redžep Tajjip Erdoan primio je u Predsjedničkom kompleksu u Ankari studente Turskog kulturnog centra iz Novog Pazara i Turina.

U okviru ovog edukativnog programa, studenti su pored Ankare posjetili i Istanbul, Antaliju i Bursu.

“Prije prijema bili smo u nekom muzeju i javili su našim profesorima da nas očekuje predsjednik. Mi smo svi izletjeli iz dvorišta muzeja i trčeći otišli do autobusa”, rekla nam je Emina Paučinac, učesnica ovog putovanja.

Emina Paučinac i Uma Ličina, koje su izrazile duboku zahvalnost prema profesorima turskog jezika, istakle su da je ljubav prema turskoj kulturi bila glavni motiv za upisivanje kursa i da su zahvaljujući profesorima koji su došli iz Turske još više zavoljele njihovu kulturu i narod.

“Uvijek sam imala želju da studiram u Turskoj i to je nešto što me je najviše motivisalo jer imaju jako dobre pogodnosti za studije“, otkrila nam je Emina razloge pohađanja ovog kursa.

Uma otkriva da je turski jezik naučila više preko serija i da ga je mnogo zavoljela ovako kao jezik i naravno njihovu kulturu i da kao zemlju mnogo volim Tursku.

„Htjela sam nekako da usavršim, jer znala sam da mogu. Kada sam saznala za ovaj kurs nisam uopšte razmišljala već sam odmah krenula”, te pozvala ostale i ostale da krenu njenim stopama.

Kurs turskog jezika u Novom Pazaru ne samo da je obogatio njihovo znanje jezika, već je također produbio njihovu ljubav prema turskoj kulturi. Susret sa predsjednikom, Erdoanom je prilika koja će ostati urezana u njihovim sjećanjima.

Ovo iskustvo potvrđuje važnost obrazovnih programa koji ne samo što podstiču učenje jezika, već i grade mostove između kultura.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije