Sve pripreme za popis u završnoj fazi (VIDEO)

Komentari:12

Podijelite:

Od 01. do 31 oktobra ove godine održaće se Popis stanovništva, domaćinstava i stanova
Kako je iz predočeno iz Republički zavod za statistiku, Grupe za statistiku u Novom Pazaru, sve pripreme za popis su u završnoj fazi i teku u skladu sa planom.

Pripremljena su metodološki i organizacioni instrumenti, razvijen je softvera za prikupljanje podataka, izrađena je neophodnih aplikacija, a završene su obuke opštinskih i regionalnih kooordinatora, do raspisivanja Javnog poziva za prijavljivanje kandidata za instruktore.

Ocjenjuje se da je odziv na tom javnom pozivu bio odličan pa je broj prijavljenih kandidata znatno veći od broja potrebnih instruktora.

Za Novi Pazar je 115, za Tutin 32, a u Sjenici su 43 prijavljena kandidata. Slijedi testiranje i razgovor sa kandidatima, nakon čega će, 17. jula biti objavljena preliminarna rang lista kandidata koji će biti pozvani na obuku.

Prijavljivanje kandidata za popisivače počeće 22.jula i trajace do 05. avgusta.2022. Potreban broj popisivača koji ce proći obuku za područje grada Novog Pazara će biti 206, za teritoriju Sjenice je potrebno 55 a u Tutinu će 54 kandidata za popisivače.

Način prijave će biti isti kao i za prijavu kandidata za instruktore, putem elektronske prijave na sajtu Zavoda i zvaničnom sajtu popisa popis2022@stat.gov.rs.

Građani će popisivačima, između ostalih, davati podatke o godinama starosti, polu, bračnom statusu, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, zaposlenju…

U odgovoru na upit Behar TV , iz Grupe za statistiku u Novom Pazaru navode da, što se tiče novih pitanja u odnosu na poslejdnji popis, na pitanje o fertilitetu sada odgovaraju i muškarci.

“Najveća razlika je u samom načinu sprovovođenja, odnosno popisivači više neće koristiti papirne upitnike već se podaci unose direktno u laptopove,. Još jedna razlika je u samom trajanju rada na terenu , pa će popis sada umjesto 15 trajati 30 dana, a biće angažovan znatno manji broj popisivača i instruktora u odnosu na Popis 2011. godine”, navela je rukovodilac Grupe za statistiku u Novom Pazaru, Seniha Bučan.

Procjenju da će ovakav način pobošljati zaštitu ličnih podataka koji će odmah biti kriptovani.
Upitnici će pored srpskog jezika, na ćirilici i latinici biti i na 20 jezika nacionalnih manjina, uključujući i bosanski jezik, kao i na engleskom jeziku.

Intenziviranje kampanje za popis se može očekivati pred sam terenski rad, biće nekoliko kratkih spotova upravo na temu značaja popisa Prve preliminarne rezultate imaćemo do kraja novembra 2022 godine, a konačne rezultate, sukcesivno, počev od aprila 2023.
Jedan od priorittenih zadatka Bošnjačkog nacionalnog vijeća ov godine je i popis stanovništva, nakon odlaganja popisa prošle 2021. godine, zbog pandemije koronavirusa.

Vijeće je još početkom ove godine objavilo Vodič o popisu. Na inicijativu BNV-a nacionalna vijeća će imati svoje predstavnike u u republičkim radnim tijelima i opštinskim i gradskim komisija zaduženim za popis.

Iz BNV-a poručuju da je popis od suštinske važnosti za nacionalne manjine i da su rezultati popisa ”bitna alatka” u kreiranju strateških planova i razvojnih dokumenata za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u gotovo svim sferama društva.

Podsjetili su i da se poziv na bojkot popisa prije 11 godina pokazao kaš štetan za Bošnjake, jer nije dao reallnu sliku.

Prema posljednjem popisu koji je u sproveden 2011. godine u Srbji je živjelo nešto manje od 7.2 miliona stanovnika i više od 145.000 Bošnjaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije