Tineke Strik razočarana Šmitom: Zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a

Foto: Denis Zuberi - Arhiv AA

Podijelite:

Zastupnica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih/EFA Tineke Strik izjavila je u utorak kako je današnja razmjena mišljenja s visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Kristianom Šmitom (Christanom Schmidtom) bila prilično razočaravajuća, te kako joj se čini da nema razumijevanja za razloge zbog kojih je kritizian, javlja Anadolija.

Šmit se danas našao pred Odborom za vanjske poslova Europskog parlamenta, u kojem se nalazi i Tineke Strik, a koja je, sudeći po izjavi nakon okončanog sastanka ostala prilično razočarana.

“Razmjena mišljenja sa Šmitom bila je prilično razočaravajuća jer se činilo da nema razumijevanja za razloge zbog kojih je kritiziran. Moj razlog za traženje ovog sastanka je bio da osiguram određeni stepen odgovornosti prema građanima Bosne i Hercegovine na koje su njegove odluke utjecale, s obzirom na to da se Šmit posljednjih mjeseci skrivao od javne rasprave”, navela je Strik.

Ocijenila je problematičnim i to što je održavanje ovog sastanka iza zatvorenih te joj je, kako je kazala, onemogućeno i da javno komentira što je ko tačno rekao na sastanku.

“Mogu reći da sam izrazila ozbiljnu zabrinutost i zbog sadržaja i vremena njegove odluke od 2. oktobra. To cementira podjele, umjesto da se kreće prema uključivom društvu. Mijenjati izborna pravila retroaktivno dovodi birače u zabludu i stvara nepovjerenje”, navela je Strike, te nastavila:

“Rekla sam mu da ne razumijem njegovu strategiju, zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a, oduzimajući im sve poticaje za učešće u pregovorima o prijeko potrebnim demokratskim reformama za provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava. Činjenica da Šmit odbija učestvovati u javnoj raspravi dodatno potkopava legitimitet njegovih odluka, a ja sam ga pozvao da se bolje javno obrazloži.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije