To je Turska: Aja Sofija, Trabzon (Video)

Podijelite:

Aja Sofija u Trabzonu jedna je od tri istoimene crkve u cijeloj Turskoj. Nalazi se na zapadnom ulazu u grad uz autoput. Smatra se jednim od najboljih primjera kasnovizantijske arhitekture.

Crkvu je sagradila porodica Manuela I Komnina u 13. vijeku. Imala je funkciju manastirske katoličke crkve. Nakon osvajanja Mehmeta Osvajača u 15. vijeku pretvorena je u džamiju.

Sada u funkciji muzeja, Aja Sofija odiše ostacima vizantijske i osmanske kulture. Čak se i uticaj Gruzije može videti kroz karakteristične detalje grožđa na samoj građevini. Na ulazu u Aja Sofiju, uklesana na kamenu, nalazi se priča o Ademu i Havi i njihovim sinovima. Za izgradnju crkve su koristili ono što su imali. To možemo primijetiti kroz stubove različitog izgleda koji su uvoženi iz različitih zemalja.

Unutrašnjost crkve ispunjena je ostacima fresaka koje su rađene na svježem malteru. Na spoljašnjim zidovima građevine moguće je primijetiti urezane slike brodova. Mornari koji su željeli da budu bezbjedni na nesigurnom Crnom moru, dolazili bi do Aja Sofije, ugravirali sliku svog broda i svoje ime, nadajući se da će biti bezbjedni.

Tada džamija, Aja Sofija je doživjela izuzetne popravke 1864, dok je za vrijeme Prvog svjetskog rata korišćena kao depo i ambulanta. Sada je jednim dijelom u funkciji džamije, a ostatak građevine je muzej.

U dvorištu Aja Sofije, nalazi se kula sagrađena 1426-27. Visoka je 25 metara i najvjerovatnije korišćena kao svjetionik i u svrhe astronomskog proučavanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije