To je Turska: Djevojačkoj kuli u Istanbulu vraćen izvorni sjaj (Video)

Foto: Ali Atmaca /AA

Podijelite:

Čuvena Djevojačka kula u Istanbulu, jedna od neprepoznatljivijih znamenitosti najmnogoljudnijeg grada u Turskoj, sprema se da otvori svoja vrata za posjetioce 11. maja nakon dvogodišnje pauze zbog restauracije, javlja Anadolija.

Nedavni snimci FPV dronom Agencije Anadolija nude jedinstven i ekskluzivan pogled na toranj, naglašavajući pažljive napore na restauraciji koji su revitalizirali ovu historijsku strukturu do njenog izvornog sjaja.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture i turizma, kula je vraćena u prvobitno stanje iz perioda sultana Mahmuda II, sa fokusom na očuvanju autentičnosti.

Procesom restauracije uklonjene su kasnije dogradnje koje nisu bile u skladu sa karakterom kule, a nakon dvogodišnjeg zatvaranja, kula će uskoro ponovo biti otvorena za posjetioce.

Stručna naučna komisija, koju su činili prof. dr. Feridun Cili, prof. dr. Zeynep Ahunbay, i arhitekta Han Tumertekin, dobitnik nagrade “Aga Khan” za arhitekturu, vodio je proces restauracije, poštujući međunarodne principe.

Među značajnim otkrićima tokom radova bila su oštećenja uzrokovana solima i drugim hemikalijama u betonu i cementu korišćenim u prethodnim popravkama.

Tim je također otkrio da potporni stupovi i grede nisu bili povezani, što je iziskivalo opsežnije napore na restauraciji.

Zadivljujući snimak dronom naglašava povratak tornja u prvobitno stanje i otkrivanje njegovih autentičnih strukturnih elemenata. Kao rezultat radova, posjetioci će moći da uživaju u nesmetanom pogledu na Istanbul sa drvene terase i stepeništa kule, pretvarajući Djevojačku kulu u spomenik-muzej.

Osim restauracije, projektom su poduzete mjere predostrožnosti protiv potresa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije