14.4 C
Novi Pazar
01/06/2023
NaslovnicaDruštvoTreći dan AJB DOC-a u znaku nevjerovatnih ljudskih sudbina

Treći dan AJB DOC-a u znaku nevjerovatnih ljudskih sudbina

Treći dan Petog AJB DOC Film Festivala, čiji je komunikacijski partner Anadolu Agency (AA), donosi šest dokumentarnih ostvarenja i priča o nevjerovatnim ljudskim sudbinama koje će publiku nadahnuti, ali i natjerati na razmišljanje.

U 13.30 sati u Cineplexxu će biti upriličena specijalna projekcija filma ”Duhovi prošlosti” Fatme Riahi. Priča nas vodi u Tunis, gdje je majka autorice filma ponudila privremeno utočište porodici u potrebi: Bosanki Mersidi, koja je sa svojim mladim kćerkama pobjegla iz Sidi Bouzida u grad Tunis i nije imala gdje živjeti. Njen suprug Tawfik uhapšen je i osuđen za terorizam.

Film ”Ka svijetu slijepih” autorice Julie Bezerra Madsen moguće je pogledati u 15 sati u Cineplexxu. Ovaj dokumentarac donosi priču o Silasu koji je naslijedio očnu bolest svoje majke Christine, zbog koje je gotovo izgubila vid i pokazuje kako Christina čini sve što je u njenoj moći da što nježnije uvede Silasa u svijet slijepih.

Već u 16.30 sati u Cineplexxu će biti prikazan film ”O švedskom modelu” Viktora Nordenskiolda. Riječ je o jedinstvenom dokumentarcu koji zalazi duboko iza kulisa švedske vlade i prati donosioce odluka koji stoje iza kontroverznog modela borbe protiv pandemije COVID-19.

”Život za volanom” Petera Triesta, koji će biti prikazan u Cineplexxu u 18 sati, prati bugarskog vozača Petra Dojčeva, koji mjesecima živi u kabini svog kamiona, postepeno gubeći veze s najmilijima.

U 20.30 sati, također u Cineplexxu, počet će projekcija filma ”Djeca neprijatelja” autora Matta Sarneckija i Gorkija Glaser-Mullera, koji donose priču o napetim i neumornim naporima jednog djeda da spasi svoje sedmero unučadi iz kampa u kojem su boravili od smrti svojih roditelja, odanih ISIS-u

U okviru programa “Last Minute Cinema” u Cineplexxu će u 21 sat biti prikazan film ”Ljubav, njemačke marke i smrt” autora Cema Kaye, koji zabavno i vrlo složeno, uz dosad neviđene arhivske snimke, predstavlja neispričanu priču o nezavisnoj muzičkoj kulturi imigranata iz Turkiye, njihove djece i unuka u Njemačkoj.

Također, zbog ogromnog interesa javnosti, u Cineplexxu će u 18 sati biti održana dodatna projekcija filma ”Sarajevo Safari”.

Peti AJB DOC Film Festival održavat će se do 13. septembra.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA