Turska obavještajna služba na sjeveru Iraka uhvatila teroristu PKK-a Burhana Picaka

Podijelite:

Terorist kodnog imena “Canser-Laser” djelovao je na području regije Sincar, gdje je bio takozvani komandant odjela za atentate

Turska obavještajna služba (MIT) na sjeveru Iraka uhvatila je Burhana Picaka, takozvanog šefa odjela za atentate terorista PKK/KCK-a i dopremila ga u Tursku, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama sigurnosnih izvora, MIT je u Tursku dopremio teroristu Picaka, kodnog imena “Canser-Laser”, koji je djelovao na području regije Sincar, gdje je bio takozvani komandant odjela za atentate.

Utvrđeno je da je Picak prešao u Siriju iz okruga Lice u Diyarbakıru 2015. godine i pridružio se PKK/YPG-u te prošao obuku u kampovima YPG-a u Siriji.

Picak je bio odgovoran za provođenje terorističkih aktivnosti u takozvanom operativnom bataljonu organizacije u zoni operacije “Izvor mira”, provedene 2019. u sjevernoj Siriji. Kasnije je preuzeo dužnost komandanta u regiji Sincar u iračkom gradu Mosulu.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Tursketeroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije