Turska: Uložićemo maksimalne napore za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu i Kosovu

Foto: TUR Presidency /Murat Cetinmuhurdar

Podijelite:

Vijeće nacionalne sigurnosti Turske objavilo je da će Ankara uložiti potrebne napore za očuvanje mira i stabilnosti u regiji Balkana i na Kosovu, javlja Anadolu.

Vijeće nacionalne sigurnosti Turske uputilo je saopštenje nakon sastanka u predsjedničkom kompleksu u Ankari kojim je predsjedavao turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Na sastanku je razgovarano i o dešavanjima u regiji Balkana.

“Turska će uložiti maksimalne napore za očuvanje mira i stabilnosti u toj regiji i na Kosovu, gdje će preuzeti komandu nad misijom NATO-a”, navodi se.

Ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da će Turska preuzeti komandu nad misijom KFOR-a na Kosovu od oktobra ove godine.

Vijeće nacionalne sigurnosti Turske se dotaklo i dešavanja na Južnom Kavkazu.

U saopštenju se navodi da bi strane, posebno Armenija, trebale znati da put ka trajnom miru na Južnom Kavkazu može biti omogućen samo bezuslovnim teritorijalnim integritetom Azerbejdžana.

Također je naglašeno da će se Turska u zemlji i inostranstvu odlučno nastaviti boriti protiv svih vrsta prijetnji i opasnosti po nacionalno jedinstvo, posebno terorističkih organizacija PKK/KCK-PYD/YPG, FETO i ISIS.

“Među glavnim temeljima regionalne politike je iskorjenjivanje terorizma i zaštita stabilnosti u Kirkuku i regiji”, navodi se.

U saopštenju se posebno naglašava značaj borbe protiv terorista PKK/YPG.

“Podsjećamo one koje nastavljaju podržavati ovu ubilačku mrežu na njihove obaveze koje proizilaze iz međunarodnog prava”, istaknuto je.

Vijeće nacionalne sigurnosti Turske je komentarisalo i dešavanja u regiji Južnog Kavkaza.

“Turska će nastaviti podržavati napore da se postignu trajni mir i stabilnost u regionu”, navodi se u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije