Turska zatvara 2023. godinu sa rekordnim turističkim podacima

Turska koja je među najpoželjnijim evropskim destinacijama za kulturu, umjetnost, gastronomiju, biciklizam i verski turizam, pored odmora na moru, pijesku i suncu, doživjela je rekordnu 2023. godinu

Podijelite:

Turska, jedna od vodećih svjetskih turističkih destinacija, nastavila je sa uspješnim rastom i u 2023. je ugostila 56,7 miliona međunarodnih posjetilaca, uz povećanje od 10% u odnosu na prethodnu godinu. Kako je saopštilo tursko ministarstvo kulture i turizma, prihod od turizma u zemlji je porastao za 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 54,3 milijarde dolara, a prosječna potrošnja za noćenje za posjetioce dostigla je 99 dolara. Broj međunarodnih posjetilaca i prihod od turizma objavljeni su kao rekordni podaci u zemlji.

Turska koja je među najpoželjnijim evropskim destinacijama za kulturu, umjetnost, gastronomiju, biciklizam i verski turizam, pored odmora na moru, pijesku i suncu, doživjela je rekordnu 2023. godinu. Zemlja je spremna da gradi na svom uspjehu, sa ciljem da privuče 60 miliona turista i ostvari 60 milijardi dolara prihoda od turizma do 2024. Dajući prioritet raznolikosti tržišta u okviru svojih turističkih strategija, Turska će nastaviti svoje aktivnosti na trenutnim strateškim tržištima dok se fokusira na nova ciljna tržišta 2024. godine.

Prva zemlja koja je potpisala Protokol o održivosti

Iza turističkog uspjeha Turske leži strateška i napredna politika posvećena stvaranju privlačnog okruženja za posjetioce. Zemlja je transformisala sektor turizma u otporniju i inkluzivniju strukturu sa odgovornom i održivom politikom. Turska je postala prva zemlja na svijetu koja je postigla sporazum sa „Globalnim savjetom za održivi turizam” (GSTC) na nivou vlade 2022. godine i primijenila ga kao sektorski zahtjev. Turski program održivog turizma, koji je rezultat potpisanog sporazuma o saradnji sa GSTC-om, nagrađuje stvarne praktičare održivog turizma i gradi povjerenje i kredibilitet među posjetiocima. Ovim programom Turska obezbjeđuje raznovrsna, održiva iskustva, uključujući ekološki prihvatljiv smještaj, vožnju biciklom i traking, a sve to ima za cilj da podstakne dublju vezu između nasleđa zemlje i ljudi koji ga podržavaju.

Turska: Svestrana destinacija tokom cijele godine

Poznata po svojoj jedinstvenoj geografskoj lokaciji, okružena plavim morem sa tri strane, i historijskom bogatstvu, Turska se ističe kao raj za putovanja tokom cijele godine. Zemlja koja preduzima hrabre korake da pokaže svoju turističku imovinu svijetu, privlači značajnu pažnju posjetilaca svojom izuzetnom raznolikošću proizvoda, uključujući čudesne gradske znamenitosti, sportske aktivnosti, međunarodne događaje i festivale. Međutim, turistička ponuda Turske nije ograničena na njene popularne destinacije. Privlačnost zemlje proteže se dalje od njenih dobro poznatih znamenitosti, obuhvatajući skrivene dragulje poput arheoloških čuda.

Turska, posvećena očuvanju ovih arheoloških dragulja kako bi se osigurala održivost kulturnog nasleđa, sprovodi brojne projekte arheoloških iskopavanja i restauracije. Kao pionir u ovoj oblasti, Turska je povećala svoje arheološke projekte na 720 u 2023. godini. Očekuje se da će broj projekata dostići 750 u 2024. godini, učvršćujući liderstvo Turske u očuvanju kulturnog nasleđa. Štaviše, zemlja očarava posjetioce osvetljavanjem svojih popularnih arheoloških lokaliteta za noćne posjete, pretvarajući ova historijska blaga u prizore koji oduzimaju dah pod večernjim nebom. Ove lokacije, poput Efesa u Izmiru, Hijerapolisa u Denizliju, Patare i Sidea u Antaliji, ne samo da prikazuju historijsko nasleđe Turske, već i pružaju jedinstvenu priliku posjetiocima za intimniju i magičniju vezu sa bogatim kulturnim nasleđem zemlje.

Tagovi: Turizam Turska

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije