Turski konzul u oproštajnoj posjeti BNV-u i Gradu Novom Pazaru

Podijelite:

Turska je uvijek podržavala aktivnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeće i nastavit će da podržava, rekao je turski konzul u Novom Pazaru Bašar Bašol, tokom oproštajne posjete Vijeću.

On je nakon susreta sa zvaničnicima predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji rekao da će Novi Pazar zauvijek ostati u njegovom sjećanju.

“Uvijek smo podržavali rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća i nastavit ćemo da podržavamo. Svoju braću u Sandžaku vidimo kao most između Srbije i Turske, a Bošnjačko nacionalno vijeće je kao najvažniji oslonac ovog mosta. Bošnjačko nacionalno vijeće je meni tokom mandata uvijek pružalo podršku. Novi Pazar će uvijek biti u našem srcu”, rekao je Bašol.

Bašor se zahvalio aktuelnom sazivu Vijeća i bivšoj predsjednici  Jasmini Curić na saradnji.

Aktuelna predsjednica Vijeća Misala Pramenković je, ističući značaj otvaranja prvog diplomatskog predstavništva u Novom Pazaru i Sandžaku, rekla da je to rezultiralo otvaranju Konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru.

“Otvaranje ovog konzulata za nas nije bilo samo otvaranje diplomatskog predstavništva već je značilo jačanje veza dvaju bratska naroda, Bošnjaka i Turaka. Kako je i konzul rekao smatramo da Bošnjaci jesu most spajanja Republike Srbije i Republike Turske. S druge strane veliki broj Bošnjaka živi u Republike Turske i za njih je upravo značajan ovaj moment gdje su, kroz usluge konzulata, imali prilike da im sve to bude dostupnije. Zahvaljujem se konzulu na saradnji, želim mu uspjeha u daljem diplomatskom radu i karijeri. Nadam se da će imati prilike da sarađuje sa Sandžakom i Srbijom”, kaza je predsjednica BNV-a.

Odlazeći turski konzul je prethodno posjetio gradsku upravu u Novom Pazaru i razgovarao sa gradonačelnikom Nihadom Biševcem.

„Bila je ovo prilika da generalnom konzulu Bašaru Bašolu zahvalimo na svemu što je učinio za dobrobit građana u regionu Sandžak i u ovom delu Srbije. U potpunosti je njegovim angažovanjem opravdano otvaranje Konzulata u Novom Pazaru, što je još jedan od rezultata dobrih odnosa između država.  Gospodinu Bašolu u ime svih građana želim uspešnu diplomatsku karijeru i u budućnosti a siguran sam da, gde god da nastavi svoj put, Novi Pazar u njemu ima iskrenog prijatelja“, rekao je gradonačelnik Biševac.

Konzul Bašol je nakon ovog susreta kazao da je u Novom Pazaru imao posebno gostoprimstvo.

„Sretan sam što mi je pripala privilegija da budem prvi generalni konzul u Novom Pazaru. Gradonačelnik Biševac i cijeli Novi Pazar su tokom mog mandata iskazali izuzetno gostoprimstvo, na čemu od srca zahvaljujem. Trudio sam se da dam doprinos jačanju odnosa Srbije i Turske sa lokalnog nivoa. Činjenica je da ti odnosi napreduju iz dana u dan a mi smo, u skladu sa mogućnostima dali maksimalan doprinos“, kazao je Bašol.

Bašar Bašol je bio prvi turski konzul nakon otvaranja Generalnog  konzulata Republike Turske u Novom Pazaru 1. septemra 2021. godine.

Republika Turska je prva država koja je u historiji Novog Pazara otvorila svoje diplomatsko predstavništvo u ovom gradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije