Turski ministar Varank izjavio da su primili prvi signal sa satelita IMECE

Podijelite:

Ministar industrije i tehnologije Turske Mustafa Varank objavio je da je sa satelita IMECE primljen prvi signal, javlja Anadolija.

Varank je na nalogu na društvenim mrežama naveo da se satelit IMECE smjestio u svoju orbitu.

– Erdoan: Turska proizvodi, izvozi i šalje ključne tehnologije u svemir

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan uputio je video poruku povodom lansiranja u svemir prvog nacionalnog satelita visoke rezolucije za posmatranje Zemlje u kojoj ističe ponos da je lansirali prvi turski satelit visoke rezolucije u svemir kao vjesnik stoljeća Republike Turske.

Istakao je da je IMECE najnapredniji turski satelit za posmatranje Zemlje u smislu rezolucije slike, brzine komunikacije i manevrisanja.

“Turska je razvila ključne tehnologije satelita IMECE, uključujući kompjuter letenja i komunikacijske sisteme. Turska je samostalno izvršila dizajn, proizvodnju, montažu, integraciju i testiranje satelita za posmatranje IMECE. Ovaj satelit ima mogućnost snimanja u visokoj rezoluciji s područja cijelog svijeta putem svoje elektro-optičke kamere”, rekao je Erdoan.

Kako je rekao, Turska je dosad u orbitu poslala i nekoliko komunikacijskih satelita i da Turska pridaje poseban značaj razvoju tehnologija

“Mi trenutno proizvodimo, izvozimo, pa čak i šaljemo ključne tehnologije u svemir. Od osam komunikacijskih satelita koje smo poslali u orbitu, tri su uspješno okončala misiju. Ostalih pet komunikacijskih satelita aktivno služe našoj zemlji”, istakao je Erdoan.

Turska je u subotu uspješno u svemir lansirala prvi nacionalni satelit visoke rezolucije za posmatranje Zemlje, nazvan IMECE.

Prvi satelit turske proizvodnje lansiran je u subotu ujutru iz baze svemirskih snaga Vandenberg u američkoj državi Kaliforniji u 8.48 sati po srednjoevropskom vremenu. Satelit je lansiran raketom Falcon 9 koja pripada kompaniji Space X.

Ovim lansiranjem Turska po prvi put ima elektro-optičku satelitsku kameru visoke rezolucije u orbiti.

IMECE-ova orbita će biti podudarna sa Suncem na visini od 680 kilometara i služiti u oblastima odbrane, upravljanja katastrofama, životne sredine i urbanizacije, te poljoprivrede i šumarstva.

Tokom misije od pet godina, satelit IMECE će snimati slike iz cijelog svijeta.

IMECE, prvi turski nacionalni satelit visoke rezolucije, dizajnirao je i razvio Institut za istraživanje svemirskih tehnologija TUBITAK.

Tagovi: IMECE Turska

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije