U Austriji usvojena Rezolucija o sjećanju na genocid u Srebrenici

Komentari:12

Podijelite:

“Godišnjica genocida je opomena koliko su opasni ekstremni oblici nacionalizma i netolerancije društva”

Na sjednici Vanjskopolitičkog odbora austrijskog Parlamenta jednoglasno je usvojena “Rezolucija o sjećanju na genocid u Srebrenici”.

Zastupnici u toj rezoluciji podsjećaju na 11. juli, godišnjicu zločina u Srebrenici koji se dogodio 1995. godine, ističući da se radi o genocidu počinjenom nad Bošnjacima.

Naglasili su da sjećanje na genocid počinjen u Srebrenici predstavlja opomenu za budućnost.

Rezoluciju su podnijele vladajuće Narodna partija Austrije (OVP) i Zeleni, kao i opozicione Socijaldemokratska partija (SPO) i NEOS, kao zajedničku inicijativu koja treba, kako se ističe u saopćenju, podsjetiti na etnička čišćenja i masakre provedene 1995. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini u Srebrenici i okolini.

Slobodarska partija Austrije (FPO) nije predložila rezoluciju zajedno s ostale četiri parlamentarne stranke, ali ju je podržala na sjednici Vanjskopolitičkog odbora.

Rezolucijom se od Vlade Austrije zahtjeva dalje aktivno angažiranje na njegovanju sjećanja na genocid, naprimjer u Ujedinjenim narodima.

Godišnjica genocida je opomena koliko su opasni ekstremni oblici nacionalizma i netolerancije društva, poručili su Ewa Ernst-Dziedzic (Zeleni), Harald Troch (SPO), Bettina Rausch (OVP) i Helmut Brandstetter (NEOS).

Zastupnik FPO-a Martin Graf je poručio da će njegova stranka “naravno podržati rezoluciju”, ali je ujedno izrazio žaljenje što se pred sjednicu nije tražio razgovor sa “slobodarcima”.

Zastupnica Zelenih porijeklom iz Bosne i Hercegovine Bedrana Ribo rekla je da je “sjećanje na stravičan genocid u Bosni i dalje prisutno”, kao i da porodice gotovo 1.200 žrtava još ne znaju gdje su posmrtni ostaci njihovih najbližih.

Ribo je kazala da, imajući u vidu događaje u Ukrajini, godišnjica genocida predstavlja upozorenje da Evropa nikada više ne smije zatvoriti oči pred takvim zločinom.

Na sjednici Vanjskopolitičkog odbora NEOS je tražio od Vlade Austrije da se založi pred UN-om da se invazija Rusije na Ukrajini okarakterizira kao genocid.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije