U BNV-u obilježen 21. februar, Dan maternjeg jezika i Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku

Podijelite:

Susretom sa direktorima obrazovno-odgojnih ustanova i podjelom lektira za nastavu na bosanskom jeziku školskim bibliotekama u Sandžaku Bošnjačko nacionalno vijeće obilježilo je danas, 21. februar, Dan maternjeg jezika i Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Predsjednica Vijeća Misala Pramenković je čestitajući ovaj dan svima koji učestvuju u obrazovnom procesu predočila da nastavu na bosanskom jeziku pohađa blizu 17 hiljada đaka i da je susret sa direktorima dobra prilika da se razgovara o predstojećem upisa đaka prvaka.

Iznijela je stav da će Vijeće i dalje, kroz dijalog, insistirati da se bošnjačka djeca po automatizmu upisuju za nastavu na bosanskom jeziku.

“Želimo konstruktivnu promotivnu kampanju bosanskog jeziku i potrebu opredjeljenja učenika i djece bošnjačkog naroda da se opredijele za svoj maternji jezik i u tom smislu ćemo imati niz aktivnosti u narednom periodu. Ono što je najbolja varijanta i prirodni slijed stvari je da djeca koja sui z manjinskog naroda normalno je da se obrazuju na svom maternjem jeziku. Možda pasivnost nas Bošnjaka u, možda, nedovoljnoj nacionalnoj svijesti i povratak bosanskog jezika u sistem školstva utjecalo je da se neke stege u našem narodu moraju skinuti. Tu je jako važna podrška direktora osnovnih i srednjih škola i to je prirodan slijed stvari. Za sada postoji procedura u pogledu izjašnjavanja, iako smatramo nepotrebna, jer ako ste pripadnik određenog naroda, normalno, vi govorite maternjim jezikom i samim tim se trebate obrazovati. Imamo mogućnost i na tome ćemo insistirati”, istakla je ona.

Potpredsjednica Vijeća Jasmina Curić je podsjetila da je u sklopu unaprjeđenja nastave na bosanskom jeziku bio i projekat nabavke lektira na bosanskom jeziku i da posebnu zahvalnost duguju bivšem članu Predsjedništva BiH, Šefiku Džaferoviću.

“Ovo je vrlo važan projekat za nastavu na bosanskom jeziku jer je vijeće neprestano dobijalo sugestije nastavnika da škole nemaju lektira. Sada smo nabavili određen broj lektira svih naslova. Želim svim đacima da čestitam i da ove lektire obogate njihova znanja i vokabular”, poručila je Curić.

Direktori i bibliotekari škola su pozdravili obilježavanje ovog datuma i izrazili zahvalnost zbog donacija naslova za školsku lektiru.

“Mislim da je ovo značajan dan i donacija za sve škole jer će se samim tim izvođenje nastave na bosanskom jeziku poboljšati i da će to utjecati na program rada ishode učenja, sve ono što, narednom periodu obrazovno-odgojni sistem zaokružuje. Gimnazija u Tutinu je bila prva gimnazija koja je uvela bosanski jezik i da će ovo za naše učenike puno značiti”, kazala je , bibliotekarka Gimnazije iz Tutina, Amela Eminović.

“Ovo su sve neki koraci Bošnjačkog nacionalnog vijeća koji idu u pozitivnom pravcu. Sretni smo svi što se možemo okupiti i razgovarati sa predsjednicom Vijeća. Naša škola radi sa komplet tih 22 odjeljenja na bosanskom jeziku i zaista možemo biti ponosni na tome. Donacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća će biti jedan dobar pravac, također, u obogaćivanju fonda biblioteke. Veoma, veoma značajna”, rekao je direktor O.Š. “Dr. Dževad Ljajić” iz Duge Poljane, Irfan Paučinac izrazivši očekivanje da će se slične donacije nastaviti.

“Do sada nismo imali prilike da dobijemo bilo kakve lektire, što se tiče bosanskog jezika. Smatram da je ovo danas od velikog značaja za našu školu i bosanski jezik”, rekla je direktorica gimnazije “Jezdimir Lović” u Sjenici, Suada Saračević, ocjenivši da je organizacija današnjeg skupa nešto lijepo i dobro za škole.

BH Telekom je preko projekta Asocijacije “Mostovi prijateljstva” donirao lektire za učenike osnovnih i srednjih škola u Sandžaku koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

Predstavnicima 27 osnovnih škola podijeljeno je po četiri kompleta knjiga sa 36 naslova i za deset srednjih škola također četiri kompleta sa deset naslova iz bošnjačke književnosti.

Kao izborni nastavni predmet za učenike osnovnih škola Bosanski jezik je uveden u školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i jednim dijelom u Prijepolju 2009. godine.

Cjelokupna nastava na bosanskom jeziku u osnovnim školama na području regije Sandžak u Srbiji počela je da se uvodi 21. februara 2013. godine i taj datum je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), kao zvanično predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji, proglasilo kao Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

U Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju, gradovima gdje su Bošnjaci u manjini, još nije uvedena nastava na Bosanskom.

Prvi javni čas bosanskog jezika u Sandžaku održan je 20. oktobra 2004. godine u OŠ “Ibrahim Bakić”, u Ljeskovi, općina Tutin. To je bio prvi čas bosanskog jezika na području Sandžaka, od zabrane upotrebe tog jezika 1907. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije