U BNV-u organiziran seminar namijenjen nastavnicima likovne i muzičke kulture u osnovnim školama

Podijelite:

U okviru obilježavanja 21. februara – Dana maternjeg jezika – Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku u Bošnjačkom nacionalno vijeće organizira seminar na temu„Dodatni sadržaji u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja za likovnu i muzičku kulturu“.

Seminar je namijenjen nastavnicima likovne i muzičke kulture u osnovnim školama.

Predsjednica Vijeće, Misala Pramenković je u obraćanju nastavnicima rekla da je ovaj susret organiziran u cilju unaprjeđenja ovog vida nastave,a kroz razmjenu stručnih iskustava, kako bi se moglo ići dalje.

“Vaši predmeti, vaša profesionalna orijentacija je izuzetno dogovorna i zahtjevna. Ona, s druge strane, zahtjeva istančan ukus za kreativnost. Kreativnost je glavna osobina onih kojih rukovode sam proces na nivou obrazovanja”, rekla je Pramenković, zahvalivši se stručnim predavačima na prisustvu.

Požejlela je više susreta na ovu i različite teme i pozvala ih da iniciraju sve ono što bi bilo korisno za njih kao nastavnike, a i sam proces obrazovanja.

Nastavnici likovne i muzičke kulture nisu krili oduševljenje zbog ovog seminara.

“Oduševljena. Mislim  da je potrebno više ovakvih seminara, skupova, ali ne samo da se djeca edukuju nego i mi mladi sa vama mladima. Seminari su stvarno bitni, pogotovo na mjestu kao što je Bošnjačko nacionalno vijeće”, istakla je Zehra Etemović, nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi Mur, u Novom Pazaru.

Ajna Batilović, nastavnica muzičke kulture u osnovnoj školi “Rifat Burdžović Tršo” je najavila nove numere na bosanskom jeziku, ukazujući na značaj očuvanja jezika, kulture i tradicije na taj način

“Jako je bitno da se što više širi znanje o bosanskom jeziku i tradiciji, također. U pjesmama koje, zaista, imaju jako spektar i kod nas. Pjesme koje će učenici dobiti uz CD su ogoljene od trilera, mada bi jako bilo interesantno da se učenici i sa tim upoznaju. CD, nadam se da je to onaj koji sam ja otpjevala, jeste za nastvu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, tako da će đacima, na taj način, iz najnižih razreda, biti približena kultura bosanskog jezika i bosanske kulture“, kazala je ona.

Na temu dodatnih sadržaja u nastavi muzičke kulture od 5. do 8. razreda osnovne škole govorila je pijanistkinja, profesor muzike i predavač na Nastavnom odjeljenju u Novom Pazaru Učeteljskog fakulteta u Beogradu, prof. dr. Naka Nikšić.

Na seminaru su bili obuhvaćeni i dodatni sadržaji za predmet Likovna kultura, predavač je bila autorica programa i samih udžbenika “Dodaci za Likovnu kulturu u nastavi na bosanskom jeziku”, Emina Ganić. Emina je članica Bošnjačkog prosvjetnog savjeta i akademski slikar, učesnica brojnih likovnih kolonija među kojima je i Likovna kolonija “Sjenica” koju organizuje Bošnjačko nacionalno vijeće.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije